Video "Defibrilatorul nu permite greşeli!" Reacţia românilor, întrebaţi dacă ar acorda primul ajutor cu aparatele din reţeaua DSU
Vom avea o reţea naţională de defibrilatoare automate instalate în magazine şi în spaţii publice. Peste 50 de astfel de aparate au fost deja montate în puncte cheie din Bucureşti şi Ilfov, iar în perioada următoare le vom putea găsi în toată țara. În cazul unui stop cardio-respirator, un astfel de aparat poate fi folosit chiar şi de cei care nu au pregătire medicală.
Resuscitarea. Un gest care poate însemna diferenţa dintre viaţă şi moarte şi pe care acum îl poate face oricine, pentru că aparatele vin cu tot cu instrucțiuni scrise și vocale. "Defibrilatorul nu permite greşeli! Nu ai cum să șochezi un om care nu trebuie să fie șocat cu un astfel de defibrilator, nu te lasă. Dacă apeși butonul de șoc, va șoca numai dacă trebuie şocat, dacă detectează defibrilatorul ritmul care trebuie să fie şocat", spune Raed Arafat, şeful DSU.
Zeci de defibrilatoare, în locuri publice
"Practic, ce auziţi acum este metronomul aparatului care bipăie cam la 100, 110 pe minut, astfel încât să îl ajute pe cel care face resuscitarea să menţină fix ritmul care este recomandat de către consilierul european de resuscitare", arată un medic în timpul unei demonstraţii.
54 de defibrilatoare automate au fost montate în mai multe magazine și spații publice din București și Iflov. "Ele trebuie să fie peste tot unde există aglomeraţie de persoane; clădiri de birouri, aeroporturi, gări. Vreo 13 staţii vom avem instalate acolo, la Metrorex. La şcoli, la un moment vor trebui să ajungă, deja afară se pun la şcoli. Mall-urile trebuie să aibă obligatoriu", a precizat Raed Arafat, şeful DSU.
- Peste 400 de defibrilatoare automate vor fi instalate în spaţiile publice din toată ţara. Cum funcţionează...
- Dorina, o pacientă căruia Dan Tesloianu i-a montat un defibrilator cardiac, povesteşte prin ce a trecut la câteva...
- Două zone turistice din Brașov au o nouă "atracție". În caz de urgență, turiștii au la dispoziție două...
"În momentul în care deschidem capacul defibrilatorului, aparatul va suna imediat la 112 iar pe toată durata manevrelor de resuscitare salvatorul va fi în contact cu dispeceratul până la sosirea ambulanței", spune Cosmina Balint, reporter Observator.
De altfel, oamenii spun că defibrilatoarele sunt o idee bună, chiar dacă uneori poate ar avea ceva emoţii să le folosească. "Este nevoie dacă cuiva i se face rău sau se întâmplă ceva", crede o fată. Întrebat dacă ar şti să folosească un astfel de aparat, un băiat răspunde: "Nu, momentan, dar urmează să învăţ. Aş acorda primul ajutor". "Ehe... În condiţii de stres acolo nu ştiu dacă aş încerca pe pielea altuia aşa ceva", este de părere însă un bărbat.
Harta defibrilatoarelor, în aplicaţia DSU
Harta defibrilatoarelor apare şi în aplicaţia mobilă DSU. La nivel naţional vor fi instalate 300 de aparate. Medicii spun că şansele ca un pacient să-şi revină scad cu 10% în fiecare minut, dacă nu se intervine în primele trei minute de la instalarea stopului cardio-respirator.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰