Antena Meniu Search
x

Video Dezastrul din Sănătate. S-a stricat aparatura la Spitalul Colțea, medicii plimbă bisturiele cu ambulanța la curățat

Operaţiile, într-un spital, sterilizarea trusei, în altul. Aparatura Spitalului Colţea din Capitală s-a stricat aşa că bisturiele folosite la intervenţiile chirurgicale sunt plimbate cu ambulanţa. Şi nu e singura problemă. Nu mai funcţionează nici computerul tomograf aşa că şi bolnavii fac naveta cu salvarea.

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 16.06.2021, 22:21

Vezi și

De două ori pe zi, pe uşa Spitalului Colţea ies cărucioare pline cu instrumentar. Cutiile sunt urcate într-o ambulanţă şi duse la Spitalul Cantacuzino. E o soluţie de avarie găsită de conducerea unităţii medicale. 

Ema Schweninger, reporter Observator: În compartimentul de sterilizare ajungeau instrumentarul folosit în sălile de operaţie şi echipamentul personalului medical. Zeci de kilograme erau sterilizate zilnic aici. Acum o săptămână, aparatul nu a mai pornit.

Trebuie schimbată o piesă care costă în jur de 39.000 de lei. A fost comandată în Germania, dar cel mai devreme va fi livrată în 3 săptămâni. Nu e prima dată când apar probleme. 

Mircea Lupuşoru, manager Spitalul Colţea: Au mai fost situaţii în care staţia de sterilizare s-a defectat, dar s-a rezolvat într-o zi.

Staţia e veche de 12 ani şi ar fi trebuit înlocuită după 10 ani de folosire. 500.000 de lei ar costa una nouă, dar nu sunt bani. 

Aparatura de la Spitalul Colțea se strică des

Mircea Lupuşoru, manager Spitalul Colţea: Tehnologia cea nouă, pe plasmă, este mai fiabilă şi sperăm că vom beneficia şi noi de aşa ceva. Am solicitat în fiecare an investiţii, dar lipsa bugetului a făcut să nu poată fi inclusă pe lista investiţiilor.

Managerul susţine că pacienţii nu sunt afectaţi de defecţiunea staţiei de sterilizare: nimeni n-a fost trimis acasă şi nicio operaţie nu a fost amânată. Medicii se plâng însă că aparatura se strică des iar cei care suferă sunt bolnavii. 

Marian Stamate, medic Spitalul Colţea: Tehnica a picat una după alta: CT, endoscoape, colonoscoape. Durata de spizalizare se prelungeşte nejustificat, pentru că dacă ai de făcut investigaţii imagistice trebuie să îi programezi la alte spitale.

Nu sunt bani nici pentru un nou computer tomograf. E vechi de 15 ani şi ar trebui schimbat, numai că unul nou costă 300.000 de euro. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Sanatate » Dezastrul din Sănătate. S-a stricat aparatura la Spitalul Colțea, medicii plimbă bisturiele cu ambulanța la curățat