Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Drumul scrumbiei, din plasa pescarului, până la farfurie

Este sezonul scrumbiei, iar aroma sa irezistibilă se simte în toate casele din Deltă. În această perioadă, se spune că are cea mai gustoasă carne. Gătită de cunoscători, devine un deliciu.

de Redactia Observator

la 02.02.2019 , 22:30

Este sezonul scrumbiei, iar aroma sa irezistibilă se simte în toate casele din Deltă. În această perioadă, se spune că are cea mai gustoasă carne. Gătită de cunoscători, devine un deliciu. O echipă Observator a pornit în zori pe drumul scrumbiei, alături de pescari, şi a aflat de ce peştele este mai dulce acum şi carnea lui - mai suculentă.

Din Murighiol, am străbătut canalele Dunăvăț şi Dranov. Pe acest tărâm sălbatic, unde Dunărea cuprinde cu braţele ei marea, înţelegem de ce turiştii străini ne invidiază. Pescarii se pregătesc să iasă cu barca în larg, unde sunt ancorate setcile.

După ce au stat 24 de ore în apă, plasele sunt scoase la suprafaţă. În această perioadă, peştele se pregăteşte să migreze spre Dunăre, în bancuri, şi se ridică la suprafaţă, iar pescarii stau la pândă. În drumul ei spre apă dulce, scrumbia îşi schimbă gustul, spun cunoscătorii.

Vezi și

Pescarii scot deocamdată scrumbia din mare, însă zilele viitoare acesta va migra pe Dunăre şi va ajunge mai departe în locurile de reproducere dintre Vadu Oii şi Porţile de Fier.

Atunci, pescuitul va fi strict interzis. Aşa că pescarii trag tare acum. În fiecare zi, aduc de pe mare 300 de kilograme de scrumbie. Cei mai tineri curăță plasele, în timp ce pescăruşii urmăresc cu atenţie prada.

În Deltă, pescarii ajung acasă înainte de ora prânzului. Şi se opresc direct în bucătărie. Gospodinele au un secret, pentru ca oasele să se înmoaie, iar scrumbia să se topească în gură.

Pe cât este de gustoasă, pe atât de simplu se găteşte. E de-ajuns un praf de sare şi scrumbia este lăsată să sfârâie pe grătar 10-15 minute. Când începe să se dezlipească, este gata.

În Dobrogea, gospodinele fac cea mai bună scrumbie marinată. O ţin o zi şi-o noapte în sare, apoi o clătesc şi o lasă să se răsfeţe în apă cu oţet, foi de dafin şi piper.

În pieţe, în această perioadă, găsim doar scrumbie de mare, la 28 de lei kilogramul.

Scrumbia afumată de Dunăre a devenit, la sfârşitul anului trecut, al cincilea produs românesc recunoscut şi protejat de Uniunea Europeană. Nu este doar delicioasă, ci şi sănătoasă: are cel mai mare conţinut de Omega 3. Acizii graşi îmbunătăţesc activitatea sistemului cardiovascular şi reduc riscul de infarct.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?
Observator » Sănătate » Drumul scrumbiei, din plasa pescarului, până la farfurie