Antena Meniu Search
x

Video Explicaţia autorităţilor, după ce platforma de vaccinare a cedat din nou, în timp ce sute de mii de oameni încercau să se înscrie pe liste

Marea programare în etapa a treia de vaccinare a început cu o mare încurcătură. Ca şi la celelalte etape, platforma a picat în timp ce sute de mii de oameni încercau să se înscrie pe listele de aşteptare. Câţiva au reuşit să fure startul ieri. Potrivit unor surse, STS făcea probe, iar oamenii au profitat de breşa din sistem.

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 15.03.2021, 20:00

Vezi și
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Sute de mii de oameni erau lipiţi de calculatoare la ora 9:00, când ar fi trebuit să înceapă marea programare pentru etapa a treia. Listele de aşteptare s-au deschis în ordinea alfabetică a judeţelor, doar că nimeni nu a reuşit să acceseze site-ul.

"V-a leşinat platforma."

"Ai şanse mai mari să câştigi la Loto 6/49 decât să te programezi."

"E dezastru cu site-ul vostru."

Disperaţi, oamenii au încins linia de la CallCenter

Laura a avut COVID anul trecut şi abia aşteaptă să-şi reia viaţa de dinainte de pandemie.

Reporter: De azi dimineaţă vânezi locurile?

Laura Ivăncioiu: Da, dispar ca la Black Friday. Vezi un loc la nu ştiu ce instituţie pe aleea Circului, 2 locuri la Parhon şi până să te apuci să dai cick click click dispar.

Şi în timp ce oamenii ajung la disperare în faţa platformei, oficialii se bucură că există interes.

Andrei Baciu, secretat de stat, Ministerul Sănătăţii: Ne bucurăm că este etapa a treia şi că oamenii manifestă interes. E o platformă pe care s-au programat peste două milioane de vaccinări. Mai sunt întârzieri.

Mulţi au stat cu degetul pe butonul de refresh încă de aseară. Iar câţiva norocoşi au reuşit să se programeze la vaccinare, între orele 18.20 şi 19.20, chiar dacă făceau parte din etapa a treia. Este şi cazul unor tineri din Bucureşti. Au profitat de o breşă din sistem şi s-au programat la Clubul Pensionarilor din Fetești la 150 de km distanţă.

Ludovic Orban, preşedintele PNL: Probabil s-au făcut probe la platforme şi or fi existat cetăţeni care au utilizat aceste probe ca să se înscrie.

Aseară, erau disponibile în jur de 90.000 de locuri în toate centrele din ţară. Aproape jumătate, respectiv 40 de mii, s-au ocupat în cateva ore. Aşa că s-au umplut şi listele de aşteptare.

Procedura e simplă. Selectaţi centrul unde vreţi să vă vaccinaţi, iar după ce veţi primi un mail sau SMS că sunt locuri libere, aveţi 24 de ore la dispoziţie să faceţi programarea.

Dacă sunt 9 oameni pe o listă de aşteptare şi vă înscrieţi şi dvs în acelaşi centru, asta nu înseamnă că veţi fi cea de-a 10-a persoană căreia i se va administra vaccinul. În momentul când vor fi doze disponibile, vor avea prioritate cei care au peste 65 de ani, bolnavii cronici, persoanele imobilizate dar şi angajaţii din domenii esenţiale. Abia apoi, populaţia din etapa a treia.

În nouă localităţi cu incidenţa peste 4,5 la mia de locuitori, etapa a treia de vaccinare a început mai repede. În Baia Mare, populaţia generală s-a putut vaccina de azi, dar singurul ser disponibil a fost AstraZeneca.

Un milion şi jumătate de români au fost vaccinaţi până în acest moment cu prima doză. Jumătate dintre ei au făcut şi rapelul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Sanatate » Explicaţia autorităţilor, după ce platforma de vaccinare a cedat din nou, în timp ce sute de mii de oameni încercau să se înscrie pe liste