Antena Meniu Search
x

Importanţa colagenului în sănătatea organismului uman (P)

Colagenul este o substanţă cu mare răspândire în organismul uman. Reprezintă o proteină structurală principală a țesuturilor conjunctive și a pielii, care poate fi găsită sub formă de 28 de specii în organism. Cu toate acestea, doar trei prevalează.

Sarcina lor este de a încetini procesul de îmbătrânire, de a reduce și de a netezi ridurile. De asemenea, colagenul din organism este responsabil pentru procesele de slăbire, calitatea somnului, nivelurile de rezistență și chiar o digestie bună.

Este utilizat în mod activ în cosmetologia anti-îmbătrânire, ca element al nutriției sportive și ca colagen supliment  în tratamentul unui număr mare de boli. Se folosește sub diferite forme - de la seruri și produse injectabile (colagen lichid) până la colagen pastile. Cu toate acestea, cea mai ușoară opțiune este să consumaţi alimente care conțin colagen.

De ce colagenul este indispensabil pentru organism?

Colagenul este una dintre cele mai răspândite și unice proteine ​​structurale. Acționează ca „material de construcție” pentru dinți, colagen pentru articulaţii, aparatul osos, mușchi, piele, țesuturi conjunctive și reprezintă aproximativ 25-35% din totalul proteinelor din organism, iar „calitatea” propriului colagen al unei persoane este determinată genetic. Colagenul conţine aminoacizi: glicina, hidroxiprolina, prolina. Ei sunt cei care contribuie la producerea unor noi proteine.

Semne ale lipsei de colagen

Următoarele manifestări indică o lipsă de colagen:

  • apariţia cariei.
  • dinţii încep să  cadă;
  • apariţia ridurilor;
  • deteriorarea creșterii unghiilor;
  • pielea își pierde fermitatea și elasticitatea;
  • slăbiciune musculară;
  • vederea se deteriorează;
  • există semne de scolioză;
  • oasele și articulațiile devin fragile.

Aceste condiții dăunătoare pentru organism apar cu deficiența cronică de colagen, precum și sub influența modificărilor legate de vârstă. În același timp, este important să înțelegem că sinteza componentei de colagen în organism se oprește la vârsta de 21-25 de ani, după care începe procesul de îmbătrânire.

Care sunt beneficiile colagenului?

Principala proprietate benefică a colagenului este menţinerea aspectului exterior tânăr. Această proteină acționează asupra fibroblastelor, care produc mai multe fibre necesare menţinerii tinereţii. Ca urmare, aspectul pielii se îmbunătățește, procesul de îmbătrânire încetinește semnificativ. Colagenul are și alte proprietăți benefice:

  • Este un material de construcție pentru piele, aparatul locomotor etc.;
  • Consumul  preparatelor care conțin colagen ajută la creșterea elasticității pielii, ridurile devin mai puțin pronunțate și se îmbunătățește digestia;
  • Peptidele de colagen au un efect pozitiv asupra stării articulațiilor, asupra calității somnului, asupra procesului de pierdere în greutate;
  • Colagenul crește conținutul de umiditate al pielii. Umiditatea este distribuită peste celule, datorită căreia pielea este strânsă, conturul feței se îmbunătățește. De asemenea, contribuie la vindecarea accelerată a rănilor, zgârieturilor;
  • Protejează părul de influenţele negative externe, elimină vârfurile despicate, conferă părului strălucire şi îl face mai gros, prevenind căderea acestuia;
  • Normalizează fondul hormonal, face articulațiile mai sănătoase, îmbunătățește funcționarea tractului digestiv.

Cum să creșteți producția de colagen în organism?

După ce ați înțeles funcția colagenului, ar trebui să aflați cum îl putem creşte în organism. Modalitățile cheie cuprind:

  • Includerea în dieta zilnică a alimentelor bogate în această proteină. În acest caz, ar trebui să fie prezente trei tipuri, deoarece fiecare dintre ele sunt necesare pentru diferite tipuri de țesuturi: os, mușchi, cartilaj și piele.
  • Aditivi. Mai des sunt prezentate în format de nutriție sportivă sau medicamente. Trebuie desemnat de un specialist.
  • Injecții subcutanate. Metodă temporară utilizată în cosmetologie.
  • Utilizarea produselor cosmetice, care includ o componentă de colagen.

Ce alimente sunt bogate în colagen?

Diverse tipuri de această proteină sunt prezente în alimentele comune, de exemplu:

  • Vită;
  • Pui;
  • Membrana coajei de ou;
  • Peşte;

Cel mai eficient mod de a consuma colagen din produsele lor este să beţi bulion de carne. De asemenea, puteți introduce în alimentație mai multe feluri de mâncare cu gelatină, băuturi cu peptide.

Produse pe bază de colagen

Unde puteţi găsi preparate care conțin colagen: farmaciile vând colagen, în magazine de nutriție sportivă. Este optim să cumpărați vitamine cu o componentă de colagen - sunt benefice pentru piele și păr. Prețul suplimentului depinde de doza și compoziția exactă.

Puteți aplica un amestec de proteine, acid hialuronic, minerale și vitamine. Acest lucru dă un efect pronunțat de întinerire și vindecare a pielii. Preparatele cu colagen sunt recomandate a fi folosite în combinaţie cu vitamina C. Favorizează sinteza proteinelor, reglează echilibrul elastinei în stratul derm. De asemenea, vitamina ajută la generarea  colagenului natural.

Este foarte important să alegeţi medicamentele potrivite în funcție de stilul dvs de viață  și ținând cont de caracteristicile genetice.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Sanatate » Importanţa colagenului în sănătatea organismului uman (P)