Interviu cu medic specialist în Endocrinologie: Care sunt cauzele apariţiei cancerului tiroidian?
Dr. Emin Mammadov s-a născut în Azerbaijan, unde a absolvit Universitatea de Medicină. Specializarea sa în chirurgie generală a avut loc în Kârgâzstan pe o durată de doi ani.
Medicul a venit în România în anul 2009 prin intermediul unei burse pentru studii post-universitare, iar un an mai târziu a început rezidențiatul în endocrinologie, în cadrul Institutului de Endocrinologie C.I. Parhon. Medicul are o vastă experiență internațională, obținută lucrând în diferite unități spitalicești în țări precum Irlanda sau Azerbaijan. În decursul carierei sale, Dr. Mammadov a participat la numeroase cursuri și conferințe atât în România, cât și peste hotare, absolvind diferite masterclass-uri în tumori neuroendocrine.
În prezent, domnul Dr. Emin Mammadov lucrează în cadrul Rețelei de Sănătate REGINA MARIA ca Medic Specialist Endocrinologie, specializat în endocrinologie oncologică.
- Care sunt motivele care v-au determinat să rămâneți să profesați în România după rezidențiat?
Familia. De fapt, după ce am finalizat rezidențiatul, am plecat din România, inițial am lucrat în Azerbaijan câteva luni, ulterior în Irlanda timp de 2 ani, acolo am început colaborarea strânsă cu oncologii, atât pe partea de oncologie generală, cu participarea în numeroase studii clinice, cât și pe partea de tumori neuroendocrine. Însă, în momentul în care am aflat că urmează să devin tătic, am hotărât să mă întorc în România pentru a dedica mai mult timp copilului. Astfel, din 2018, lucrez în România, predominant cu cancerul tiroidian.
- Cum ajută screening-ul în depistarea și urmărirea evoluției cancerului tiroidian?
Screening-ul cancerului tiroidian se referă la o ecografie tiroidiană, unde putem identifica un nodul suspect și să începem demersurile pentru a clarifica dacă acest nodul este benign sau malign (cancer). Pozițiile oficiale ale societăților de endocrinologie nu susțin ideea screening-ului de cancer tiroidian pe motiv că nu este cost-eficient, fiind un cancer „blând”, adică are prognosticul foarte favorabil. Speranța de viață a pacienților cu cancerul tiroidian este, de obicei, similară cu cea a populației generale. Cu toate acestea, volumul de tratamente este mult mai redus în cazul în care cancerul tiroidian este depistat foarte devreme. Probabil, ar trebui să nu mai plecăm de la premiza că, dacă mortalitatea este redusă, nici screening-ul nu este necesar. Sigur că ar trebui identificate categoriile de pacienți care ar putea beneficia cel mai mult de astfel de screening. De exemplu, un studiu din Coreea arată că 19% dintre copiii diagnosticați cu tiroidită autoimună, aveau noduli tiroidieni, 22.5% din acești noduli au fost maligni (predominant cancerul papilar).
- Care sunt categoriile de persoane cu un factor mai mare de risc pentru probleme cu glanda tiroidă și, respectiv, cancer tiroidian?
În general, cancerul tiroidian este mai des diagnosticat la pacienții cu vârsta mai mare de 35 ani, fiind de 3 ori mai des întâlnit la femei decât la bărbați. Pacienții care au o rudă de gradul întâi cu cancerul tiroidian, au riscul de 5 ori mai mare să dezvolte cancerul tiroidian pe parcursul vieții. Tiroidita autoimună crește riscul de cancer tiroidian de 2 ori. De asemenea, pacienții care au făcut radioterapie în copilărie sunt la risc.
- Care sunt cauzele apariției cancerului tiroidian?
Cauzele nu sunt cunoscute în majoritatea cazurilor. Există unele mutații genetice care predispun pentru cancerul tiroidian, de exemplu în cancerul medular (forma rară a cancerului tiroidian, până la 2% din cancere tiroidiene) mutația genetică în gena RET este identificată la 25% din pacienți. În cazul celui mai comun cancer tiroidian (papilar), predispoziția este mai degrabă poligenetică și nu este identificată de cele mai multe ori. Totuși, relația familială este de fapt cea mai puternică pentru cancerul tiroidian, conform registrului național din Suedia. Incidența crescută a cancerului tiroidian după accidentele nucleare de la Cernobîl și Fukushima indică rolul radiațiilor ionizante, mai ales că în zonele apropiate de Fukushima, incidența a crescut de 30 ori în primii 4 ani.
- Dacă a fost depistat la timp, este cancerul tiroidian vindecabil?
Sigur că da, este un cancer vindecabil. Dacă a fost diagnosticat în faza foarte inicipientă, poate fi vindecat cu operație. În unele situații, este necesară și o terapie cu iodul radioactiv pentru a scăpa de cancerul tiroidian. În fazele mai avansate, pot fi necesare mai multe ședințe de radioiod sau mai multe reintervenții chirurgicale. Foarte rar (în faze foarte avansate) poate fi necesară terapia țintită sau și alte tratamente mai agresive. De asemenea, în ultimii ani a fost dovedit clar că tratamentul efectuat la timp previne cea mai agresivă formă a cancerului tiroidian (anaplazic), care se dezvoltă (foarte rar, <1%) pe baza unui cancer papilar netratat mulți ani. Încă un aspect important care indică necesitatea depistării precoce, mai ales la adolescenți, este că 2/3 (67%) sunt diagnosticați deja cu metastazele ganglionare, iar 22% au metastazele la distanță (de obicei, în plămâni). Cu toate că prognosticul este favorabil chiar și în aceste situații, volumul de tratamente necesare este clar mult mai mare.
- În ce cazuri se recomandă screening-ul endocrin si cât de des ar trebui sa îl facem?
Sigur că orice persoană ar putea face un screening endocrin, având în vedere că tiroidita autoimună și nodulii tiroidieni sunt foarte răspândiți și sunt de cele mai multe ori asimptomatice. La toate femeile însarcinate, funcția tiroidiană trebuie verificată chiar în primul trimestru (analizele simple de TSH, FT4). De asemenea, cancerul tiroidian este printre cele mai des întâlnite cancere (pe locul 5 la femei, pe locul 2 la femei între 10-39 ani). Dacă încercăm să identificăm grupele care ar beneficia cel mai mult de acest tip de screening simplu și accesibil (ecografie tiroidiană), aș propune, în primul rând, copiii și frații/surorile pacienților diagnosticați cu cancerul tiroidian, precum și copiii diagnosticați cu tiroidita autoimună.
Domnul doctor Emin Mammadov face parte din echipa medicală a Policlinicii REGINA MARIA Floreasca. Policlinica găzduieşte 46 de cabinete şi peste 170 medici care acoperă 35 de specialități medicale. În cadrul Policlinicii se află și trei centre de excelență în diagnosticul și tratamentul infertilității masculine, afecțiunilor cardiologice sau sănătății nutriționale a copiilor.
Articol sponsorizat
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰