Antena Meniu Search
x

Israelul începe testarea pe oameni a vaccinului anti-Covid în octombrie

Suntem tot mai aproape de un vaccin COVID-19. Israel intră în faza finală pentru aprobarea unui antidot şi ar putea începe vaccinarea în masă chiar din ianuarie. Peste 160 de vaccinuri sunt, în prezent, în faza de testare în întreaga lume. Iar 29 în faza testării pe oameni. Imediat ce va apărea un produs pe piaţă, România îl va primi în 5 tranşe a câte 2 milioane de doze. 

Ana Constantin
de Ana Constantin

la 15.06.2021, 13:00

Vezi și
  • Testarea vaccinului în Israel e în trei etape, spune Ambasadorul David Saranga.
  • Dacă testele dau rezultate, vaccinarea în masă ar putea începe în ianuarie în Israel.

Vaccinul din Israel, produs de un institut de stat

Este o cursă contra-cronometru. Niciodată în istorie un vaccin nu a mai fost obţinut atât de repede. Cercetarea şi testele se fac cu viteză, sub uriaşa presiune a pandemiei. Mai ales că în luna iulie, la nivel mondial, s-au înregistrat 8 milioane de îmbolnăviri. Câte au fost în primele şase luni ale anului, la un loc. Unul dintre vârfurile de lance pe care le avem în lupta cu coronavirusul este Israelul - de acolo ar putea veni unul dintre cele mai promiţătoare vaccinuri.

David Saranga, Ambasadorul Israelului în România: Este produs de un institut care aparţine statului. Vorbim doar de 20 de vaccinuri care vor fi testate pe oameni. Dacă institutul, care este foarte prestigios, spune că are un vaccin bun sau un produs bun în mână, atunci lumea poate fi sigură că vorbim despre un produs serios.

Trei etape de testare a vaccinului în Israel

La nivel mondial, peste 160 de vaccinuri sunt în diferite etape de testare. Jumătate dintre ele au la bază medicamente existente. Celelalte testează metode noi. Vaccinul dezvoltat de Institutul israelian de Biotehnologie foloseşte pentru imunizare o tulpină de virus care nu poate declanşa boala. O singură doză ar putea garanta vindecarea. Testele pe oameni încep în octombrie. Dacă dau rezultate, vaccinarea în masă ar putea începe în ianuarie 2021.

David Saranga, Ambasadorul Israelului în România: Avem 3 etape. 100 de persoane, dacă totul merge bine, atunci trecem la a doua etapă cu o mie de persoane şi apoi la a treia etapă, cu 30.000 de persoane.

Găsirea unui antidot este urgenţă globală. Marea Britanie şi Statele Unite sunt şi ele deja într-un stadiu avansat al testelor pe oameni. Moderna, compania din spatele vaccinului american, a dat deja drumul la precomenzi. O doză va costa între 32 şi 37 de dolari. 

Ce face România

România şi-a rezervat 10 milioane de doze din primul vaccin care va fi pus pe piaţă. Acestea vor ajunge în ţară în cinci tranşe, iar prioritate vor avea copiii, persoanele în vârstă, personalul medical şi cei care suferă şi de alte boli. 

Israelul face paşi mari, mai ales că în prezent, se luptă cu al doilea val al pandemiei. Numărul de cazuri a explodat în ultimele săptămâni în toată lumea.

Spania a raportat vineri peste 4 mii 500 de îmbolnăviri, Germania peste 1.100, iar Franţa, aproape 2.300. Situaţia este critică şi peste Ocean. Statele Unite au depăşit 5 milioane de infectări. România, Bulgaria şi Macedonia bat şi ele record după record.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

În vacanţa de vară, preferaţi să vă lăsaţi copilul cu rudele sau la grădiniţă?

Observator » Sanatate » Israelul începe testarea pe oameni a vaccinului anti-Covid în octombrie