Meniu LIVE
Search
x

Medicii fac apel la sinceritatea pacienților în situații legate de coronavirus

În ciuda tuturor protocoalelor stabilite, cadrele medicale sunt în permanenţă în pericol de infectare cu noul coronavirus. Iar asta din cauza faptului că mulţi pacienţi sunt asimptomatici, unii nu ştiu dacă sunt infectaţi, în timp ce alţii nici nu declară că sunt suspecţi.

De Clara Mihociu la 14.03.2020, 13:38
Vezi și
  • Pacienții trebuie să spună unde au călătorit.
  • Medicii români sunt mai puțini decât cei italieni.

În ciuda tuturor protocoalelor stabilite, cadrele medicale sunt în permanenţă în pericol de infectare cu noul coronavirus. Iar asta din cauza faptului că mulţi pacienţi sunt asimptomatici, unii nu ştiu dacă sunt infectaţi, în timp ce alţii nici nu declară că sunt suspecţi. Asta în condiţiile în care cadrele medicale oferă zilnic îngrijiri la zeci, chiar şi sute de pacienţi. Colegiul Medicilor din Iaşi cere măsuri mai concrete şi protocoale mai clare.

Paul este deja de mai bine de 10 ani în serviciul pacienților la SMURD. Acesta este printre primii care are intră în contact cu un pacient infectat cu noul coronavirus, până să ajungă la spital, în cazul în care persoană nu declară de la bun început că prezintă risc de infectare. Dar asta nu îl oprește să vină la serviciu și să salveze sute de vieți.

PAUL NEDELEA, medic: Cunoaștem riscurile care există. E drept există epidemia cu noul coronavirus, însă în activitatea noastră ne bazăm mai ales pe sinceritatea pacienților că atunci când intrăm în contact cu ei să ne spună cu adevărat locurile unde au fost, dacă au fost expuși.

După cazul din Capitală şi din Hunedoara, în care mai multe cadre medicale au fost infectate fără ştiinţă, medicii şi asistenţii ştiu însă ce pericolul există.

IULIAN COZIANU, Președinte Sanitas Iași: Din păcate există o stare de neliniște în rândul personalului medical. Ne pregătim, luăm toate măsurile de precauție şi de prevenire a extinderii acestei infecţii. Toate spitalele sunt în alertă, personalul medical este în permanenţă instruit.

Toți fac apel la onestitate. Cei mai expuși sunt cei de pe ambulanțe și de la unitățile de primiri urgențe.

DIANA CIMPOEŞU, medicșef UPU SMURD Iași: Este partea din prespital, este apoi interfață din triajul de la urgențe, în care în cazul suspiciunii există posibilitatea de folosire a măsurilor de protecţie individuală complete și toți pacienţii care ajung în spital completează chetionarul dedicat pe plan național.

Reprezentanții Colegiului Medicilor în Iași au tras un semnal de alarmă cu privire la cât de expuși riscului sunt și medicii de familie.

LIVIU OPREA, Președintele Colegiului Medicilor Iași: În momentul în care cadrul medical este în pericol e o reală problemă, deja știm că un doctor s-a infectat, de exemplu în Italia au fost 2000 de doctori, doi au şi murit. Acum... resursa medicală în România, este o resursă cu mult mai puţin decât acolo. În sensul în care dacă un doctor se îmbolnăveşte, nu trebuie să moară, într-o comunitate, ce faci, cine îi ia locul?!

Din păcate, însă, și achiziția de măști, mănuși și ochelari sau costume de protecție a devenit tot mai dificilă fie pentru că se găsesc greu, fie din cauza prețului ridicat.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Sanatate » Medicii fac apel la sinceritatea pacienților în situații legate de coronavirus

Breaking News

Cine este Ligia Deca, votată de PNL pentru funcţia de ministru al Educaţiei

Cine este Ligia Deca, votată de PNL pentru funcţia de ministru al Educaţiei