Medicii fac apel la sinceritatea pacienților în situații legate de coronavirus
În ciuda tuturor protocoalelor stabilite, cadrele medicale sunt în permanenţă în pericol de infectare cu noul coronavirus. Iar asta din cauza faptului că mulţi pacienţi sunt asimptomatici, unii nu ştiu dacă sunt infectaţi, în timp ce alţii nici nu declară că sunt suspecţi.
- Pacienții trebuie să spună unde au călătorit.
- Medicii români sunt mai puțini decât cei italieni.
În ciuda tuturor protocoalelor stabilite, cadrele medicale sunt în permanenţă în pericol de infectare cu noul coronavirus. Iar asta din cauza faptului că mulţi pacienţi sunt asimptomatici, unii nu ştiu dacă sunt infectaţi, în timp ce alţii nici nu declară că sunt suspecţi. Asta în condiţiile în care cadrele medicale oferă zilnic îngrijiri la zeci, chiar şi sute de pacienţi. Colegiul Medicilor din Iaşi cere măsuri mai concrete şi protocoale mai clare.
Paul este deja de mai bine de 10 ani în serviciul pacienților la SMURD. Acesta este printre primii care are intră în contact cu un pacient infectat cu noul coronavirus, până să ajungă la spital, în cazul în care persoană nu declară de la bun început că prezintă risc de infectare. Dar asta nu îl oprește să vină la serviciu și să salveze sute de vieți.
După cazul din Capitală şi din Hunedoara, în care mai multe cadre medicale au fost infectate fără ştiinţă, medicii şi asistenţii ştiu însă ce pericolul există.
Toți fac apel la onestitate. Cei mai expuși sunt cei de pe ambulanțe și de la unitățile de primiri urgențe.
Reprezentanții Colegiului Medicilor în Iași au tras un semnal de alarmă cu privire la cât de expuși riscului sunt și medicii de familie.
Din păcate, însă, și achiziția de măști, mănuși și ochelari sau costume de protecție a devenit tot mai dificilă fie pentru că se găsesc greu, fie din cauza prețului ridicat.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰