Pacienții Covid-19 cu simptome ușoare ar putea fi trimiși să se trateze acasă

De Redactia Observator.
Publicat: 11.10.2020, 22:03.
Actualizat: 11.10.2020, 22:00

Se schimbă radical modul în care sunt trataţi bolnavii de coronavirus! Pacienţii asimptomatici vor fi evaluaţi la domiciliu iar cei cu simptome uşoare vor primi tratament şi vor fi trimişi acasă, sub supravegherea medicilor de familie. Anunţul a fost făcut de ministrul Sănătăţii, care spune că măsura va elibera spitalele COVID superaglomerate. Medicii de familie susţin că nu sunt epidemiologi şi refuză să meargă acasă la persoanele infectate.

Până acum legea prevedea ca toate persoanele confirmate cu COVID-19 să se prezinte la spital unde să fie internate minimum 48 de ore pentru evaluare.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: În baza unui ordin de ministru se va da, amendând oarecum proiectul legislativ, rămânand evaluarea, dar evaluarea fiind făcută pe programare pentru simptomatologia fiecăruia în parte.

În curând, asimptomaticii infectaţi nu se vor mai prezenta când doresc la spital.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: Asimptomaticii vor fi evaluaţi la domiciliu, şi programaţi pentru investigaţiile paraclinice. Simptomaticii cu comorbidităţi vor rămâne cu internare în continuare după evaluare. Simptomaticii fără comorbidităţi vor primi un tratament, vor fi evaluaţi şi vor merge la domiciliu, sub supravegherea medicilor de familie.

Medicii de familie resping această schimbare.

Raluca Zoitanu, preşedintele Federației Patronatelor Medicilor de Familie: Medicul de familie nu poate să meargă la domiciliu la pacenţii pozitivi, pentru că înseamnă să se infecteze şi să închidă cabinetul două săptămâni.

În cele mai multe ţări europene medicii de familie au fost absolut protejaţi de covid, consultaţiile s-au oferit doar telefonic.

Varianta ca medicii de familie să participe activ în lupta cu pandemia nu este exclusă de epidemiologi. Dar numai pentru a monitoriza pacientul deja evaluat şi internat la domiciliu.

dr. Sergiu Sângeorzan, spitalul Miercurea Ciuc: O să fie dificil, şi în momentul de faţă medicii de familie au o responsabilitate enormă şi nu ştiu, cu greu fac faţă, pentru că până la urmă aici ţine foarte mult de legătura pe care o are DSP cu medicii de familie, cum se înţeleg aceştia, medicii de familie cum văd pacienţii.

Medicii din spitalele COVID aşteaptă alte măsuri.

Dr. Milena Man - şef secţie COVID: Aşteptăm soluţii. Cel puţin la Cluj aşteptăm deschiderea unui nou spital, care este tot amânată şi tergiversată de ceva vreme. Trebuie să se deschidă un nou spital pentru că sunt aproximativ 300 de pacienţi pe liste de aşteptare. Şi dacă cei asimptomatici sau cu puţine simptome nici nu îşi doresc să ajungă, sunt suficient de mulţi care au simptome respiratorii şi care trebuie să ajungă la un spital.

Deocamdată, singura certitudine din declaraţiile ministrului Sănătăţii rămâne aceea că oamenii confirmaţi pozitiv vor ajunge la spital pentru investigaţii doar cu programare.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Top știri

Detalii tulburătoare  despre ultimele momente din viaţa lui Alexandru, tânărul ucis de urs în timp ce alerga
1
Social • pe 13.04 la 20:10

Un sportiv care se antrena în munţi a fost găsit mort lângă bârlogul unei ursoaice. Bărbatul de 39 de ani din Azuga alerga prin pădure când a fost surprins de fiara sălbatică. Alexandru s-ar fi luptat cu ursul, dar nu a avut nicio şansă. Prietenii lui salvamontişti i-au găsit trupul la o zi după ce a fost anunţată dispariţia bărbatului.

PARTENERI
Sergiu, tatăl călăreț, spune adevărul, după ce a vândut casa din donațiile de la Cătălin Moroșanu! De ce a fost nevoit să ia această decizie
spynews.ro
Reacția incredibilă a iubitei lui Vlad Voiculescu după ce a fost demis: Vor ieși la suprafață multe
gandul.ro
`Ne bucurăm să te vedem, boss!` Ion Țiriac, cu un discurs genial în spaniolă, i-a lăsat mască pe oficialii turneului din Barcelona | VIDEO
prosport.ro
A ajuns acasă mai devreme și și-a surprins soția în baie. Când a deschis ușa a încremenit. Ce făcea femeia, fără ca el să știe
redactia.ro
A depășit perioada grea din viața lui, iar acum a devenit tată. Cum arată soția actorului din Home Alone
CaTine.ro
Thalia într-o ipostază inedită. Fotografia care i-a distrat pe fani
tvhappy.ro
La ce cascadorii sunt supuși pacienții, ca să fie urcați cu targa în TIR-urile ATI. IMAGINEA ANULUI
libertatea.ro
Acuzații șocante făcute de un jucător cotat de Dinamo la 4 milioane de euro: „Se dădea la mămicile jucătorilor!”
GSP
”Unde dai și unde crapă!” Șapte muzicieni americani fac furori peste Ocean cu folclor românesc
money.ro
Gigi Becali, război total cu o femeie pentru 1.800 de euro. Decizia care l-a înfuriat pe omul de afaceri
as.ro
Tatăl unei vedete din România, eliberat din închisoare după ce 11 ani a fost urmărit de poliţie pentru trafic de droguri de mare risc
as.ro
Vedeta care se zbate între viață și moarte. A ajuns să fie desfigurată: "Chipul meu frumos a fost mutilat"
as.ro