Antena Meniu Search
x

Video Șase medicii români, autorii unui studiu COVID-19 recunoscut la nivel internațional

Mai mulţi medici români au făcut un studiu amplu, pentru a determina de ce fac pacienţii cu forme severe de COVID-19 cheaguri de sange, care, de multe ori, le curmă viaţa. Cu sprijinul Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, medicii au reuşit să răspundă la toate întrebările, iar studiul lor a fost recunoscut internaţional.

de Redactia Observator

la 09.01.2021, 09:55

Vezi și
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

O echipă de şase medici de la Spitalul Colentina a constat că pacienţii cu forme severe de COVID-19 care făceau cheaguri de sânge, uneori letale, aveau ceva în comun. Niveul de proteină S, anticoagulantul natural al organismului, le scăzuse dramatic. 

Dar pentru a fi concludent, studiul trebuia să mai răspundă la o întrebare: scăderea proteinei S este cauza sau efectul produs de COVID-19? 

Prof. Dr. Cristian Băicuș, coordonatorul studiului: Când veneau în spital, nu știam dacă celor care le-am găsit proteina S scăzută, o aveau normală înainte. Și atunci ne-a venit ideea să le dozăm proteină S la un timp după ce au scăpat de boală. 19 din 11 pacienți, la 10 și-a revenit, deci era clar că deficitul de proteină S și un efect al bolii. 

La cercetare a participat şi Elena, un medic rezident de numai 28 de ani. 

Elena Stoichițoi, medic rezident: Eu am scris articolul, după ce am văzut rezultatul statisticilor și s-au putut trage niște concluzii a venit și partea de scris care îți consumă ceva timp și trebuie să te scufunzi cu totul în date și să te gândești numai la asta că să iasă ce trebuie.

Momentan, concluziile studiului pot doar să nască alte întrebări, pentru care e nevoie de cercetări suplimentare, spune profesorul Băicuş. Iar Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României își propune sprijinirea echipei pentru viitoare studii medicale. 

Reporter: Suntem în perioada campaniei de vaccinare, cei care au proteină S scăzută, ar fi mai recomandat pt ei să se vaccineze? 

Prof. Dr. Cristian Băicuș, coordonatorul studiului: Nu știm încă. Dar aș zice că da, putem să îi considerăm pe acești oameni pacienți la risc și ar merită să își facă vaccinul mai devreme decât ceilalți.

Studiul este recunoscut la nivel internaţional şi a fost publicat în American Journal of Therapeutics. Acum olandezii analizează, pe baza răspunsurilor obţinute de medicii români, care este legătura dintre vitamina K şi Covid-19.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sanatate » Șase medicii români, autorii unui studiu COVID-19 recunoscut la nivel internațional