Antena Meniu Search
x

Video Ministerul Sănătății amenință cu amenzi și Consiliul de Etică medicii care refuză să consulte pacienți nevaccinați anti-Covid-19

Mai mulţi medici de familie au anunţat că nu îşi vor mai consulta pacienţii dacă aceştia refuză vaccinarea. Ministerul Sănătăţii spune că e ilegal şi doctorii riscă să fie amendaţi dacă pacienţii îi reclamă. Între timp, campanie continuă şi primele 14 mii de doze de ser Moderna, al doilea vaccin aprobat, au ajuns azi noapte în ţară.

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 13.01.2021, 19:49

Vezi și
  • Mai mulți medici au anunțat că renunță la pacienții care nu vor să se vaccineze anti-Covid-19

Cătălin Petrencic, medic de familie: Cine nu va vrea să se vaccineze înseamnă că nu are încredere în mine.

Este mesajul ferm al unui medic de familie din Călăraşi care are 2.100 de pacienţi înscrişi pe lista lui. Doctorul spune că bolnavii nu sunt în pericol să rămână fără îngrijiri medicale pentru că au de ales: în comună mai există un alt doctor.

Nu este singurul doctor care-şi triază astfel pacienţii. 

Sorin Paveliu, medic internist: Pacienţii vor putea veni dacă sunt vaccinaţi, dacă au o programare pentru vaccinare, dacă au certificat de tip PCR sau dacă au o contraindicaţie. Nu este niciun fel de discriminare. Niciun medic nu e obligat să facă meseria cu forţa.

Ministerul Sănătăţii îi contrazice pe medici

Ministerul Sănătăţii spune că practica ar fi ilegală: medicii pot fi amendaţi dacă pacienţii fac reclamaţie. Mai mult, ar putea fi cercetaţi disciplinar în Consiliul de Etică.

Campania de vaccinare merge înainte. Bolnavii cronici, bătrânii peste 65 de ani, rezidenţii din centrele medico-sociale şi angajaţii din domeniile esenţiale se vor programa şi se vor vaccina de vineri.

Avem disponibile acum în jur de 300 de mii de doze de vaccin Pfizer şi încă 14 mii de doze de vaccin Moderna. 

Vaccinul Moderna a ajuns în România

Vaccinul Moderna a fost adus din Belgia aseară prin vama Nădlac. Maşina a fost escortată de poliţie spre Bucureşti. 

Ema Schweninger, reporter Observator: Camionul a ajuns în această dimineaţă la 6 fără 10 minute la Institutul Cantacuzino. Cele 14 mii de doze vor fi duse într-o încăpere specială unde sunt mai multe congelatoare care le vor păstra la o temperatură de -20 de grade. De aici vor pleca în maşini frigorifice către centrele regionale şi de vaccinare.

Atât vaccinul Pfizer cât şi vaccinul Moderna utilizează tehnologia bazată pe ARN mesager. Adică învaţă corpul să genereze anticorpii necesari, pregătiți să lupte cu virusul real atunci când persoana vaccinată este expusă la infecția cu SARS-CoV-2. Serurile au o eficacitate asemănătoare. Pfizer se administrează de la 16 ani în sus iar Moderna, de la vârsta de 18 ani. Ca să fim protejaţi trebuie să facem două doze la distanţă de 21 sau 28 de zile, în funcţie de vaccin. 

Citește și:

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare: Este importantă şi opţiunea pacientului dar nu putem să lăsăm la libera alegere, pentru că nu or să fie suficiente doze. Trebuie să înţelegem că prima tranşă vine într-un număr mic.

Citește și:

Cu cele 14 mii de doze Moderna vor fi vaccinate 7.000 de persoane, pentru că trebuie păstrate doze şi pentru rapel. Flaconul Moderna conţine 10 doze de vaccin, în timp ce dintr-un vaccin Pfizer se pot face 6 inoculări. Până azi, se foloseau 5 doze de vaccin din fiecare flacon Pfizer, dar noua procedură a fost aprobată de Agenţia Europeană a Medicamentului. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Sanatate » Ministerul Sănătății amenință cu amenzi și Consiliul de Etică medicii care refuză să consulte pacienți nevaccinați anti-Covid-19