Antena Meniu Search
x

Ministrul interimar al Sănătății: Valul 4 al pandemiei, mai brutal. Posibil ca numărul maxim de paturi ATI atins într-un val anterior să nu fie îndeajuns

Valul patru al pandemiei de COVID-19 are o tendinţă "mult mai abruptă, mai bruscă, mai brutală" decât celelalte valuri ale pandemiei, susține ministrul interimar al Sănătăţii. Potrivit lui Cseke Attila, este posibil ca numărul maxim de paturi ATI atins într-un val anterior, de 1.612, să nu fie îndeajuns.

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 22.09.2021, 07:17

Ministrul interimar al Sănătăţii spune că trebuie găsite soluţii pentru numărul paturilor de la Terapie Intensivă pentru pacienţii COVID să crească. Cseke Attila susține că atunci când a preluat interimar mandatul la Sănătate erau 630 de paturi la ATI, iar acum sunt peste 1.000. 

"Ceea ce trebuie să facem este accea de a asigura ca dinamica creşterii numărului de paturi ATI pe COVID din spitale nu este în urma dinamicii internărilor în spital, ci este în faţă dinamicii internărilor în spital. Până acum acest lucru am reuşit să-l asigurăm, dar categoric este nevoie de un efort susţinut al întregului sistem medical, indiferent de subordonarea spitalelor pentru că în aceste zece zile de mandat interimar pot să vorbesc de la 630 de internaţi şi paturi disponibile am ajuns la peste 1000 la ATI, dar în mod categoric nu este de ajuns.

Trebuie să creştem încontinuu, drept urmare acel plan de rezilienţă care a fost întocmit de-a lungul a mai multor luni, care corespunde cu ceea ce şi-au asumat direcţiile de sănătate publică şi managerii de spitale l-am şi publicat astăzi pentru ca să fie extrem de clar pentru toată lumea fiecare spital unde trebuie să ajungă minim număerul de paturi ATI. Este vorba de 1522 de paturi pe care şi le-au însuşit managerii de spital şi DSP-urile. Şi am cerut astăzi în videoconferinţă foarte clar ca acest lucru să se facă în ritm susţinut", a declarat ministrul interimar al Sănătăţii, aseară, la Antena3. 

Posibil să nu fie suficient numărul de paturi ATI

Pe acelaşi subiect

Cseke Attila a precizat că este posibil ca în acest val 4 să nu fie suficiente paturile avute la ATI în valul anterior al pandemiei.

"Este evident, că valul patru, aşa cum se prezintă până acum, este un val cu o tendinţă mai abruptă, mai bruscă, mai brutală decât au fost celelalte valuri ale pandemiei şi atunci s-ar putea ca numărul acela maxim de paturi ATI pe care l-am atins într-un val anterior, de 1612, să nu fie îndeajuns. Până atunci mai avem oricum. Important e ca zilnic să găsim soluţii şi acest număr de paturi ATI să crească", a mai spus ministrul interimar al Sănătății.

Doar 16 paturi de ATI COVID libere în spitalele din România

Conform datelor existente în aplicația alerte.ms, la nivel național există, marți, 1.131 de paturi de ATI destinate pacienților COVID-19. Un număr de 990 de paturi ATI sunt ocupate la nivelul întregii țări, dar o parte dintre ele sunt destinate pacienților cu patologii preexistente, precum obstetrică-ginecologie, neonatologie sau cardiologie..

În București sunt avizate de DSP un număr de 239 de paturi de ATI pentru pacienții de COVID-19.

Astfel, la nivel național sunt libere 16 paturi ATI pentru pacienții bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-COV-2, iar în București sunt 6 paturi libere. În prezent se lucrează pentru operaționalizarea și asigurarea personalului medical necesar pentru alte paturi ATI care vor fi disponibile în zilele următoare. În spitalele din țată mai este câte un loc la ATI COVID la Bihor, Buzău, Dolj, Hunedoara și Sibiu, două paturi libere la Brașov și trei la Constanța.

Bilanț coronavirus 21 septembrie 2021: 6.700 cazuri noi și 129 de decese

De luni până marți, au fost înregistrate 6.789 de cazuri noi de infectare cu coronavirus, iar 129 de pacienți au murit. Până în 21 septembrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.158.841 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, dintre care 80 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

1.082.701 pacienți au fost declarați vindecați.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 580 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Dintre cele 129 de decese, 1 a fost înregistrat la categoria de vârstă 20-29 ani, 13 la categoria de vârstă 40-49 ani, 6 la categoria de vârstă 50-59 ani, 28 la categoria de vârstă 60-69 ani, 41 la categoria de vârstă 70-79 ani și 40 la categoria de vârstă peste 80 ani.

Din totalul pacienților internați, 229 sunt minori, 209 fiind internați în secții și 20 la ATI.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Sanatate » Ministrul interimar al Sănătății: Valul 4 al pandemiei, mai brutal. Posibil ca numărul maxim de paturi ATI atins într-un val anterior să nu fie îndeajuns