Antena Meniu Search
x

Numărul de decese COVID, mai mare decât cel al morţilor provocate de gripa spaniolă în SUA. Previziuni pentru finalul lui 2021

Bilanţul morţilor provocate de coronavirus în Statele Unite a depăşit un prag comparabil cu cel înregistrat în urmă cu aproape un secol. Cu peste 675.000 de decese asociate COVID-19, pandemia a răpit, oficial, la fel de multe vieţi ca gripa din 1918-1919. Între cele două crize epidemice nu poate fi trasată, însă, o paralelă completă, întrucât la începutul secolului trecut populaţia SUA era doar o treime din cea actuală, iar progresele tehnologice şi medicale sunt semnificative. 

de Redactia Observator

la 21.09.2021, 16:34

Pandemia de COVID-19, comparată cu gripa spaniolă din 1918-1919
Pandemia de COVID-19, comparată cu gripa spaniolă din 1918-1919 - Profimedia

Casa Albă a estimat inițial că SUA va înregistra între 100.000 şi 240.000 de decese în rândul persoanelor infectate cu SARS-CoV-2, în condiţiile respectării restricţiilor şi distanţării sociale. Însă pragul minim a fost depăşit în luna mai a anului trecut, iar cel maxim în noiembrie 2020, relatează The Guardian. Numărul deceselor a crescut mai ales iarna trecută, când, într-o singură zi, au fost raportate 4.197 de morţi - record înregistrat pe 13 ianuarie, potrivit Universității Johns Hopkins. Ulterior, rata deceselor s-a ameliorat, până ce varianta Delta a COVID-19 a determinat o nouă creştere a numărului de morţi, în luna august. Acestea sunt cifre oficiale, care nu reflectă complet situaţia de la nivelul SUA. În realitate, numerele ar putea fi mult mai mari, avertizează experţii în Sănătate Publică. Iar previziunile nu merg în direcţia unei dispariţii complete a virusului, ci, mai degrabă, spre o imunizare treptată a oamenilor, până în momentul în care COVID-19 va fi privit ca o răceală sezonieră obişnuită. „Sperăm că va fi ca o răceală, dar nu există nicio garanție”, comentează Rustom Antia, biolog la Universitatea Emory, vorbind despre un scenariu posibil în câţiva ani. Deocamdată, pandemia afectează în continuare numeroase regiuni ale lumii.

În medie, SUA raportează 1.900 de decese COVID pe zi

În prezent, media deceselor raportate zilnic în SUA rămâne în jur de 1.900, marcând cel mai ridicat nivel de la începutul lunii martie. Iarna ar putea aduce o nouă creștere a cazurilor şi morţilor asociate COVID-19, o modelare realizată de Universitatea din Washington preconizând alte 100.000 de decese până la 1 ianuarie. Astfel, Statele Unite ar ajunge la aproximativ 776.000 de vieţi pierdute din cauza coronavirusului de la începutul pandemiei.

”Toate pandemiile au un sfârșit”

Gripa din 1918-1919, cunoscută şi ca gripa spaniolă, a ucis 50 de milioane de oameni la nivel global, într-un moment în care populaţia lumii era doar un sfert din cea actuală. Potrivit celor mai recente date, pandemia de COVID-19 a ucis până acum peste 4,6 milioane de oameni. „Știm că toate pandemiile au un sfârșit”, a precizat dr. Jeremy Brown, director de cercetare la Institutul Național de Sănătate şi autor al unei cărţi despre gripa spaniolă. „Dar pot face lucruri cumplite în timp ce se dezlănțuie”. Pandemia de COVID-19 ar fi putut fi mult mai puțin letală în SUA dacă mai mulți oameni s-ar fi vaccinat mai repede, a mai spus Brown, care subliniază că nu este prea târziu pentru a ne întoarce spre un scenariu mai optimist. 

Deşi vaccinurile împotriva noului coronavirus sunt disponibile la scară largă, 36% din americanii cu vârste de peste 12 ani nu au fost imunizaţi cu schema completă, potrivit datelor recente publicate de Centrele federale pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC).

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Sanatate » Numărul de decese COVID, mai mare decât cel al morţilor provocate de gripa spaniolă în SUA. Previziuni pentru finalul lui 2021