Incendiu Spital Ploiești. Ministrul Sănătății: ”Avem o suprasolicitare a sistemului medical românesc”
”Avem o suprasolicitare a sistemului medical românesc”, spune ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, după incendiul de la Spitalul suport Covid din Ploiești. Ministrul a declarat că nu se poate pronunța cu privire la incendiul izbucnit joi dimineaţă într-un salon al spitalului, înainte ca specialiștii să se pronunțe în acest caz.
„Ceea ce ştim astăzi – şi nu ştim de azi dimineaţă, de la acest incendiu, ci ştim din săptămânile în care suntem – este aceea că avem o suprasolicitare a sistemului medical românesc. Din păcate, nu e ceva nou, din păcate va mai ţine, pentru că valul pandemic mai ţine”, a declarat Cseke Attila.
„Trebuie să aşteptăm cauza incendiului. Nu ar fi corect nici din partea ministrului Sănătăţii, nici din partea altor autorităţi ale statului să dea o cauzalitate posibilă la acest incendiu. (...) Atâta timp cât nu ştim cauza incendiului, atâta timp cât specialiştii nu au spus ce s-a întâmplat, orice soluţie sau orice rezultat pe care am dori să îl spunem, nu ar fi corect. Ceea ce ştim astăzi – şi nu ştim de azi dimineaţă, de la acest incendiu, ci ştim din săptămânile în care suntem – este aceea că avem o suprasolicitare a sistemului medical românesc. Din păcate, nu e ceva nou, din păcate va mai ţine, pentru că valul pandemic mai ţine. Şi încă o dată, atâta timp cât cauza incendiului nu e stabilită, care poate fi o cauză obiectivă, legat de ceva care nu are o tangenţă cu persoane, dar poate fi şi o cauză subiectivă, ar fi nedorit şi incorect faţă de toţi să stabilim noi, la această dimineaţă, o cauză”, a declarat, joi dimineaţă, ministrul interimar al Sănătăţii, citat de news.ro.
Conform acestuia, personalul medical a încercat să stingă incendiul, care a fost lichidat după sosirea echipajelor de pompieri.
„Din informaţiile noastre, infirmiera care are şi arsuri şi a fost transferată la Spitalul Floreasca a încercat să intervină în momentul în care s-a aprins focul şi combinezonul i-a luat foc. Colegii au stins focul, dar a suferit arsuri”, a mai afirmat ministrul.
- Managerul Spitalului Ploiești a fost ținut la poartă după incendiu: "Lăsaţi-mă să intru! Sunt director, vă...
- Dosar penal pentru ucidere din culpă după incendiul de la spitalul din Ploiești, în care au murit doi pacienți...
- Managerul Spitalului Movila, despre posibilele cauze ale incendiului: "Fie la un pulsoximetru, fie o scânteie între...
Dosar penal după incendiul de la spitalul din Ploiești
Un dosar penal pentru ucidere din culpă a fost deschis în urma incendiului de la spitalul Ploiești în care au murit doi pacienți, iar o infirmieră a suferit arsuri pe 40% din suprafața corpului. Doi bărbați de 74, respectiv 75 de ani, au murit într-un incendiu care a avut loc în această dimineață la spitalul suport Covid din Ploiești. 15 pacienți au fost evacuați la Spitalul Județean Ploiești. O angajată a spitalului, care a suferit arsuri pe 40% din suprafața corpului, a fost transferată la Spitalul Floreasca din București.
Secția Covid a spitalului era renovată
Managerul spitalului, Bogdan Nica, afirmă că secţia era renovată, instalaţia electrică verificată, erau detectoare de oxigen. Şeful DSU Raed Arafat a declarat că o infirmieră are arsuri pe 40% din suprafaţa corpului şi va fi transportată la Spitalul Floreasca din Bucureşti. Ulterior, el a precizat că suprafaţa afectată de arsuri este mai mică. El a mai afirmat că echipele de intervenţie au ajuns la spital în 10 minute, iar în trei minute incendiul a fost lichidat.
Secţia de boli infecţioase a SJU Ploieşti, cunoscută localnicilor sub denumirea „Spitalul Movila”, funcţionează într-un loc separat de corpul principal de clădire al spitalului. Secţia este amplasată în zona de nord a oraşului, între blocuri de locuinţe şi funcţionează în mai multe corpuri vechi de clădire.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰