Antena Meniu Search
x

(P) Ai grijă de pielea ta în timpul sezonului cald! 3 metode prin care să previi și să reduci hiperpigmentarea

Hiperpigmentarea este o afecțiune cutanată comună și se întâmplă în momentul în care pielea produce mai multă melanină.

de Redactia Observator

la 04.04.2022, 10:52

3 metode prin care să previi și să reduci hiperpigmentarea - Freepik

Melanina este pigmentul care dă culoarea pielii și, în momentul în care este produs în exces, apar pete mai întunecate în anumite zone ale corpului.

Unele forme de hiperpigmentare, precum melasma sau petele cauzate de expunerea la soare, apar, în special, pe acele zone ale pielii care au fost expuse la radiațiile ultraviolete, respectiv fața, brațe și picioare.

Însă, există anumite tipuri de hiperpigmentare care se formează după o leziune sau o inflamație a pielii (tăieturi, arsuri, acnee) și pot apărea oriunde pe corp.

În unele cazuri, hiperpigmentarea poate fi un simptom al unei afecțiuni medicale, cum ar fi boala Addison.

Îți prezentăm, în rândurile următoare, câteva metode prin care poți să eviți apariția unor pete pigmentare și să îți protejezi pielea în timpul sezonului cald:

Folosește produse cosmetice adecvate

Pielea are nevoie de protecție în fiecare zi, însă, în timpul sezonului cald, este necesar să acorzi o atenție sporită factorilor de mediu care pot irita epiderma. Unele produse de îngrijire a pielii, precum cremele și serurile, pot contribui la prevenirea și reducerea petelor pigmentare.

Produsele cu aplicare locală utile pentru pielea sensibilă cu hiperpigmentare conțin câteva ingrediente care și-au dovedit eficacitatea în tratarea acestei probleme și contribuie la iluminarea pielii. Printre acestea se numără acidul azelaic, corticosteroizii, niacinamida, vitamina C și anumiți retinoizi, precum tretinoina. Unul dintre produsele care ajută la inhibarea transferului de melanină și reducerea semnificativă a petelor maronii este crema depigmentanta Ivawhite.

Evită expunerea excesivă la soare

Soarele este unul dintre inamicii cei mai de temut ai pielii. Pentru a-ți menține pielea sănătoasă cât mai mult timp și pentru a preveni apariția petelor pigmentare, este recomandat să eviți expunerea directă la soare în timpul orelor de vârf, respectiv 10.00 - 14.00, și să folosești elemente de protecție chiar dacă stai la umbră. Stai sub o umbrelă, poartă eșarfe, pălării și ochelari de soare.

Nu în ultimul rând, folosește produse cosmetice cu factor de protecție solară SPF 30 sau mai mare. Produsele trebuie aplicate pe piele după fiecare două ore, dacă în timpul acesta te-ai aflat în bătaia soarelui.

Nu îți atinge prea des pielea

Scărpinatul, o reacție la anumite afecțiuni ale pielii, precum și la unele ciupituri de insecte, poate declanșa o reacție inflamatorie. Din acest motiv, producția de melanină crește și astfel pot apărea petele pigmentare. În cazul unor tăieturi sau zgârieturi ori dacă ai anumite eczeme, evită să atingi zonele afectate.

Totodată, este necesar ca, atunci când te machiezi, mâinile să fie curate, pentru a nu permite bacteriilor să pătrundă în piele. În același timp, asigură-te că pensulele pe care le folosești pentru make-up sunt curate și nu prezintă niciun risc pentru sănătate.

Pentru a menține bunăstarea pielii și pentru a evita apariția unor afecțiuni cutanate, precum acneea, eczema sau petele pigmentare, este important să ai o alimentație sănătoasă, bogată în fructe și legume, să eviți factorii iritanți și poluanți, să limitezi expunerea la soare și să îți hidratezi corpul în fiecare zi.

Sursă foto: Freepik

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Sanatate » (P) Ai grijă de pielea ta în timpul sezonului cald! 3 metode prin care să previi și să reduci hiperpigmentarea