Antena Meniu Search
x

(P) Cum să-ți menții albul dinților atunci când porți aparat dentar

Multe persoane apelează la aparatul dentar pentru a avea un zâmbet perfect. Însă se poate întâmpla ca, la momentul îndepărtării aparatului clasic, să fie vizibile pete ușoare pe suprafața dintelui, în locurile unde au fost plasați brackeții și firele metalice. 

de Redactia Observator

la 28.04.2022, 11:34

Cum să-ți menții albul dinților atunci când porți aparat dentar

Dacă ești îngrijorat că zâmbetul tău nu va fi perfect, ai mai jos câteva recomandări privind igiena orală, pentru a evita apariția petelor pe smalț în timpul purtării aparatului dentar.

De ce apar pete pe dinți în timpul tratamentului ortodontic

O bună igienă orală este cea mai importantă condiție pentru a menține dinții albi atunci când porți aparat dentar. Motivul principal al apariției petelor este acela că resturile alimentare se depun pe marginea aparatelor ortodontice. Iar, dacă nu sunt eliminate printr-o igienă orală strictă, bacteriile se înmulțesc și formează biofilmul dentar. Inițial acesta apare sub forma unor pete albe pe smalțul dinților, care apoi devin gălbui și chiar de culoare mai închisă, dacă nu se respectă regulile de igienă. Astfel, în jurul pieselor metalice care formează aparatul, poate avea loc un fenomen de demineralizare a smalțului, bacteriile pătrund în dinte și îl deteriorează. Cu cât dintele este mai expus la acizii produși de bacterii mai mult timp, cu atât petele sunt mai extinse. 

Cum să-ți menții dinții albi atunci când porți aparat dentar

Soluțiile sunt foarte simple, iar, dacă le respecți, vei avea un zâmbet de vedetă după îndepărtarea aparatului dentar. 

Un aparat dentar invizibil

Astfel, poți preveni apariția petelor pe dinți dacă folosești Invisalign, un aparat dentar invizibil. Confortabil, transparent şi detaşabil, sistemul Invisalign se diferențiază de alte tipuri de aparate dentare pentru că permite menținerea unui nivel optim de igienă pe toată durata tratamentului. Mai precis, acesta se poate scoate înainte de curățarea dinților. În plus, comparativ cu aparatele dentare clasice, nu există restricții în ceea ce privește alimentele consumate, întrucât se poate scoate înainte de masă. Poți afla dacă ți se potrivește un astfel de tratament ortodontic făcând o programare la o clinica stomatologica Ploiesti, București sau în orice alt mare oraș din țară. Specialistul ortodont te va ajuta cu recomandări în acest sens. 

O igienă orală adecvată

A doua soluție este îndepărtarea tuturor resturilor alimentare din gură după fiecare masă, pentru a evita acumularea de placă bacteriană, care, în cele din urmă, pătează dinții. Regulile privind menținerea igienei orale pentru persoanele care urmează un tratament ortodontic sunt diferite de cele care trebuie să fie respectate de cele care nu poartă aparat dentar. Curățarea dinților trebuie să fie mai profundă, folosind accesorii și produse de igienă orală speciale. 

Sfaturi pentru igiena orală atunci când porți aparat dentar

Pentru a menține albul dinților, pacienții care poartă aparat trebuie să efectueze un periaj minuțios după fiecare masă, indiferent de alimentele consumate. Medicul stomatolog recomandă respectarea următoarelor reguli: 

  • Periajul trebuie să dureze cel puțin 2-3 minute și să fie efectuat de cel puțin două ori pe zi, pentru îndepărtarea completă a biofilmului dentar.

  • Folosește o perie de dinți specială care facilitează curățarea dinților, de exemplu, una cu cap mic, de formă triunghiulară, care poate ajunge în fiecare colț al gurii. 

  • Pentru îndepărtarea optimă a plăcii bacteriene, poți folosi ață dentară cu fluor, dar și periuțe interdentare, care te ajută să îndepărtezi cu ușurință resturile alimentare.

  • Folosește produse specifice de igienă, cu o concentrație mare de fluor, pentru a întări smalțul dinților și a preveni apariția cariilor, dar și cu vitaminele B5 și E pentru întărirea gingiilor.

  • Limitează consumul de alimente și băuturi bogate în zaharuri, care cresc nivelul de aciditate din gură și atacă smalțul dentar. 

  • Mergi regulat la control, pentru că astfel medicul ortodont va putea să detecteze într-un stadiu incipient orice deteriorare a smalțului dentar. 

Păstrarea dinților albi atunci când porți aparat dentar nu este un lucru complicat. Deși este nevoie de câteva minute în plus zilnic alocate igienei orale, merită să respecți niște reguli mai stricte pentru a obține cele mai bune rezultate după îndepărtarea aparatului dentar. 

Sursa foto: Freepik

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Sanatate » (P) Cum să-ți menții albul dinților atunci când porți aparat dentar