Antena Meniu Search
x

(P) Cum vă puteți menține ochii hidratați și sănătoși, la calculator?

Există câteva modalități naturale care combat simptomele de ochi uscați. Cel mai comun remediu îl reprezintă picăturile oftalmologice hidratante, care sunt eficiente în cazul acestui sindrom, însă există multe alte alternative care pot contribui la restabilirea confortului vizual.

de Redactia Observator

la 09.08.2021, 12:09

Sindromul ochiului uscat apare din cauza expunerii exagerate la lumina albastră, de la dispozitivele digitale (laptop, tabletă, smartphone) și produce simptome, ce includ:

  • roșeață a ochilor
  • senzație de arsură la ochi
  • sensibilitate oculară
  • hipersensibilitate a ochilor la lumină
  • ochi injectați
  • uscăciune oculară
  • durere de ochi
  • disconfort la pleoape.

Exerciții pentru ochi care îndepărtează oboseala

Acoperă ochii cu palmele

Această metodă are efect bun asupra ochilor, relaxează, calmează și ajută la restaurarea vederii. Se acoperă ochii cu palmele câteva minute. Mâinile trebuie să fie confortabile, de aceea este bine să se sprijine coatele pe masă. Palmele trebuie să acopere ochii, dar fără a crea presiune asupra acestora. După ce se îndepărtează palmele, se stă puțin cu ochii închiși, nu se deschid brusc, astfel exercițiul va fi mai eficient.

Clipitul calmează ochii

Pentru a-ți relaxa ochii, trebuie să clipești rapid, timp de câteva secunde, fără a face prea mult efort. Este simplu acest exercițiu, pur și simplu ridici și cobori pleoapele de 10 ori, clipești ușor.

Masajul la ochi

Masajul este o modalitate excelentă de a îmbunătăți vederea și de a îndepărta oboseala oculară. Prin masaj se pot menține ochii sănătoși, se combate roșeața și edemul pleoapelor, ridurile de la ochi, se calmează disconfortul ocular creat de expunerea la ecranul digital.

Masajul ochilor se face prin mișcări de frecare, ciupire, presare, mângâiere. Există diferite tehnici de masaj la ochi, prin care se obțin multe avantaje:

  • se stimulează regenerarea celulară
  • se restabilește parțial vederea
  • se stimulează circulația sângelui în ochi
  • se elimină umflăturile, pungile și cearcănele de la ochi
  • se netezesc ridurile și se estompează pigmentarea.

Masajul la ochi este foarte relaxant și este recomandat persoanelor care folosesc în mod frecvent smartphone-ul, laptopul sau care lucrează pe calculator. Tratamentul ameliorează oboseala oculară, îmbunătățește acuitatea vizuală, oferă un aspect plăcut ochilor, îndepărtând roșeața și uscăciunea acestora.

Ochelari de protecție împotriva luminii albastre

Oamenii moderni, care țin la sănătatea vederii lor, folosesc în mod constant ochelari de protecție împotriva luminii albastre, când stau pe laptop, computer, smartphone sau se uită la televizor. Pentru a afla cum arată astfel de ochelari, poți da un click aici.

Din cauza expunerii exagerate la ecranul digital, ochii obosesc foarte repede și de aceea ei trebuie protejați, pentru a nu-i suprasolicita. Dacă lucrezi pe laptop o perioadă lungă de timp, ai nevoie de asemenea ochelari pentru a-ți menține sănătatea ochilor.

Un pigment natural, care a atras atenția oamenilor în ultimii ani, este luteina. Despre luteină se spune că poate absorbi lumina albastră, dar și razele ultraviolete. Ea acționează ca un scut, dar treptat rezistența la lumina albastră scade, pentru că luteina este consumată și astfel riscul de disconfort la nivelul ochilor crește. Consecințele nu întârzie să apară: ochii devin roșii sau injectați, se acumulează oboseala oculară, se instalează dureri de cap și devine dificilă concentrarea.

Ochelarii de calculator sunt diferiți de ochelarii de citit sau ochelarii de vedere, ei au lentile speciale concepute pentru a ameliora oboseala ochilor.

Ochelarii de PC au lentile cu un strat special care reduce strălucirea și sunt proiectați pentru a lucra cu diferite gadgeturi. Ei blochează radiațiile dăunătoare, din spectrul albastru-violet. Acesta este un mare avantaj pentru persoanele care lucrează online, pe calculator, care sunt pasionate de jocuri pe computer, sau care stau multe ore pe smartphone.

Toată lumea are nevoie de ochelari de computer, însă aceștia nu trebuie purtați și pe stradă. Pentru protecție împotriva radiațiilor ultraviolete se pot folosi ochelari de soare, de calitate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sanatate » (P) Cum vă puteți menține ochii hidratați și sănătoși, la calculator?