Antena Meniu Search
x

Computerul Tomograf care s-a defectat și putea să omoare o pacientă, funcționase la începutul anului fără avize

Accident medical teribil şi nemaivăzut la Spitalului Judeţean Timişoara. O pacientă de 36 de ani a fost la un pas de moarte după ce o componentă dintr-un computer tomograf s-a desprins chiar în momentul în care femeia era în investigaţie. Din fericire, bolnava a reuşit să se ferească şi a scăpat doar cu o rană uşoară la mână. Acelaşi aparat a fost folosit ani la rând fără avize.

Iulia Dumitrașcu
de Iulia Dumitrașcu

la 30.08.2020, 00:43

Vezi și
  • Computerul Tomograf a fost achiziționat din China, pentru 400.000 de euro

Pacienta suferise un accident vascular cerebral şi avea nevoie de îngrijiri de specialitate, aşa că medicii au luat decizia să o supună de urgenţă unei examinări imagistice. În timpul analizei, cupola de protecţie a computerul tomograf s-a desprins.

Raul Pătrașcu, manager Spitalul Județean Timiș: Acea cupolă se rotește cu o viteză de 400 de pe secundă și acționează mai rău ca un cuțit. Putea să îi secționeze gâtul, putea să îi secționeze corpul și puteam să ne confruntăm cu o tragedie.

Bucata desprinsă din aparat se putea transforma într-o adevărată ghilotină, spun medicii. Din fericire, femeia de 36 de ani a reuşit să se fereasca la timp. Cu toate acestea, a avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce a fost rănită la mână.

Iulia Dumitrașcu, reporter Observator: În urma nefericitului eveniment, investigațiile femeii au fost făcute cu un alt aparat, dar în cadrul aceluiași spital. În clipa de față starea de sănătate a femeii e una bună.

Aparatul face parte dintr-un lot de computere tomograf cumpărate, în urmă cu doi ani, de Ministerul Sănătăţii, pentru dotarea mai multor spitale din ţară. Este produs în China, iar ultima verificare tehnică a fost în luna iunie. Nimeni nu îşi explică cum de a fost posibil să se întâmple aşa-ceva.

Aida Iancu, șef secție laborator radiologie: Din păcate nici noi nu ne putem explica acest lucru. În prinicipiu din acest motiv avem firma de service care să se ocupe de aceste probleme tehnice.

Şi totuşi, la începutul anului, Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii a demarat o anchetă la spitalul din Timişoara, după ce, în urma unui audit, s-a constat că aparatul chinezesc a funcţionat o buna perioadă de timp fără avize şi fără masuratori de radiaţii.

Raul Pătrașcu, manager Spitalul Județean Timiș: Noi l-am oprit atunci, în februarie 2020, când l-am descoperit. Iar autorizația am primit-o abia pe 4 iunie de la CNCAN.

În acest moment, la Spitalul Judeţean Timișoara mai funcţionează un singur Computer Tomograf, care a costat 400.000 de euro. De altfel, şi apartul chinezesc a fost achiziționat la acelaşi preţ.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Sanatate » Computerul Tomograf care s-a defectat și putea să omoare o pacientă, funcționase la începutul anului fără avize