Antena Meniu Search
x

Video Primele declaraţii ale româncei care ar fi infectată cu supertulpina Omicron. Femeia a stat în Africa mai mult de o lună

Doi dintre românii repatriaţi în urmă cu două zile din Africa de Sud ar putea fi primii pacienţi infectaţi cu supertulpina Omicron de la noi. Este vorba despre o femeie din Braşov şi un bărbat din Vaslui. Şi unul dintre sportivii din naţionala de rugby e pozitiv după revenirea acasă din Africa de Sud. Toţi trei sunt vaccinaţi cu schema completă, adică au cele două doze, dar niciunul dintre ei nu are simptome.

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 02.12.2021, 19:41

Vezi și

''Mă simt bine. În afară că am călătorit mult în avion şi un pic, na, se simte de la aerul condiţionat. Nu am febră, nu am dureri, respir foarte bine.''

Sunt primele declaraţii ale femeii de 48 de ani din Codlea care ar putea fi infectată cu tulpina Omicron. E în izolare acasă, după ce testul făcut pe aeroportul din Bucureşti a ieşit pozitiv la COVID-19. Femeia a stat în Africa mai mult de o lună, dar nu ştie nici acum cum s-a infectat.

''Eu acolo am văzut că oamenii se protejează foarte mult. Foarte mult. Au grijă, în toate magazinele, în toate încăperile unde intri te dezinfectează, porţi mască, îţi ia temperatura.''

Nu este singurul caz de posibilă infectare cu varianta Omicron

Pe acelaşi subiect

Medicii sunt îngrijoraţi, nu e singurul caz suspect. Un bărbat de 59 de ani din Bârlad care lucra într-o fabrică din Africa şi s-a întors cu acelaşi avion acasă ar putea fi infectat cu Covid-19, varianta Omicron

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: E vorba de debutul procedurii de secvenţiere care a arătat prezenţa mai multe mutaţii, rămâne să vedem la sfârşitul analizei dacă este vorba într-adevăr de tulpina Omicron. Dar probabilitatea este mare, tocmai datorită faptului că este o tulpină care prezintă multe mutaţii.

Şi în Baia Mare s-a dat alerta după ce unul din jucătorii campioanei naţionale de rugby repatriat şi el din Africa de Sud a aflat că testul lui a ieşit pozitiv la COVID-19. 

Cele trei probe au ajuns în această dimineaţă la Institutul Cantacuzino. Secvenţierea va dura între 3 şi 5 zile, iar interpretarea rezultatelor o zi sau două zile. Aşadar, cel mai probabil, la începutul săptămânii viitoare vom afla dacă cele 3 persoane sunt infectate cu tulpina Omicron.

Între timp, sportivul a fost scos din hotelul în care era în carantină şi transferat la Spitalul de Boli Infecţioase. Jucătorul a fost vaccinat cu schema completă în luna octombrie, de medicul său de familie din Gorj. 

Dan Bucă, CJSU Maramureș: Nu are probleme de sănătate, este ţinut sub observaţie. 

Toţi cei trei trei pacienţi din Vaslui, Codlea şi Baia Mare suspecţi de infectare cu Omicron au ajuns marţi în România cu un zbor special Tarom, după ce au rămas blocaţi în Africa de Sud. Au fost testaţi la sosirea în România, dar sportivii din naţionala de rugby erau optimişti. Tot lotul a intrat în carantină într-un hotel din Baia Mare. În momentul de față, în hotel au mai rămas carantinaţi 28 de componenţi ai echipei, iar patru dintre aceştia sunt nevaccinați.

Jucătorii și staff-ul echipei nu vor fi retestați pentru că testele lor din aeroport sunt negative. Ei pot cere retestarea în ziua a opta pentru a ieşi din carantină în a zecea zi.

Rareș Pop, director DSP Maramureș: Dacă vom avea un jucător sau un membru al echipei care va prezenta o anumită simptomatologie va fi retestat înainte de cele 8 zile.

Pentru toţi pasagerii din aeronava care a venit din Africa au fost reguli speciale. 

Johan van Hardeen, jucător de rugby: Noi am fost testaţi, apoi am fost duşi în dube până la casa fiecăruia. Să nu ne amestecăm cu nimeni, să nu plecăm cu un taxi. Oricum, cei din Baia Mare au fost puşi în spatele avionului. Nimeni nu a fost aproape de ei. Oamenii de lângă mine erau alţi români care s-au intors şi ei în ţară.

Doctorii din toată ţara sunt în alertă pentru că varianta Omicron e mult mai contagioasă. 

Beatrice Mahler, manager Institutul Marius Nasta: Are un risc de infectare de 12 ori mai mare decât tulpina Alpha. Este posibil ca Omicron să fie tulpina care aduce valul 5 în România.

În mai multe laboratoare din ţară se fac secvenţieri dar până acum tulpina nu a fost detectată la noi. 

Adrian Marinescu, director medical, Institutul Matei Balş: Cred că oricine vine din afara României poate fi considerat că e o suspiciune. Trebuie făcute secvenţieri pentru a avea şanse cât mai mari să prinzi cazurile să le poţi izola.

Supertulpina Omicron a ajuns până acum  în 24 de ţări. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Sanatate » Primele declaraţii ale româncei care ar fi infectată cu supertulpina Omicron. Femeia a stat în Africa mai mult de o lună