Video Primul tratament pentru depresia postnatală, gata de vânzare în SUA. Când ar putea fi medicamentul aprobat în România
Veste grozavă pentru proaspetele mămici. Prima pastilă pentru tratarea depresiei postnatale a fost aprobată şi va fi vândută curând în Statele Unite. Medicamentul ar putea ajunge şi în România dacă primeşte aprobare la nivel european.
Lenora, o tânără din Statele Unite, este una dintre mamele pe care a fost testat noul tratament. Pastilele au ajutat-o să nu îşi mai respingă fiica.
Leonora: "Mă uitam la ea şi mă gândeam „Pleacă de aici!“. Ea plângea, iar eu mă duceam într-o altă cameră. Imediat m-am simţit mai bine. Medicamentul va salva atât de multe femei şi atât de multe familii!"
Studiile făcute pe oameni arată că medicamentul împotriva depresiei post-natale alungă deprimarea mai repede decât vechile antidepresive, care îşi făceau efectul în câteva săptămâni sau chiar luni. Asta nu înseamnă că nu are şi efecte adverse.
Dr. Kristina Deligiannidis: "Femeile au raportat o ameliorare rapidă a depresiei, chiar din a treia zi."
- Prima pastilă pentru depresia post-partum, aprobată în SUA. Tratamentul poate ameliora simptomele în doar câteva...
- S-a sinucis la doar 9 zile după ce a născut prematur gemeni. Femeia a lăsat 3 copilaşi orfani de mamă, după ce...
- Cercetătorii au descoperit ce tip de pastile contraceptive prezintă cel mai mare risc de infarct sau AVC
- Sistemul medical care emite reţete compensate şi gratuite este nefuncţional. Timpi mari de aşteptare în cabinete...
- Tratament revoluţionar împotriva cancerului. Oamenii de ştiinţă au descoperit o terapie care atacă tumorile
Reporter: "Acest nou medicament are efecte adverse?"
Dr. Kristina Deligiannidis: "Starea de somnolenţă, sedarea şi durerile de cap."
Depresia postnatală, o problemă sensibilă
Pilula va ajunge în farmaciile din Statele Unite până la sfârșitul anului. Ca să se vândă şi în România, trebuie aprobată de Agenţia Europeană a Medicamentelor, iar autorizarea poate să dureze şi un an. De ea se leagă speranţele multor proaspeţi părinţi. Nu doar mamele sunt afectate. 8% dintre taţi suferă de depresie paternă.
"O simt mai mult acum pe la 7 luni, când epuizarea fizică e destul de mare. Am multe prietene care au intrat în depresie postnatală, destul de rău şi posibil să facă bine."
"Suntem şi la primul copil, într-adevăr e foarte greu. Nu mă aşteptam să fie aşa de greu la început. Ar trebui aprobat."
Psihologii sunt îngrijoraţi. Foarte multe mame nu ajung să fie diagnosticate, deci nici tratate.
"Chiar dacă două din zece femei dezvoltă depresie postnatală, în România nu există niciun program de screening sau de tratament pentru această afecţiune."
Depresia poate apărea imediat după naştere sau la câteva luni distanţă.
Andreea Săvulescu, psiholog: "Când spunem depresie spunem lipsă de sens, lipsă de poftă de viaţă, de energie vitală, o tristeţe profundă. Apar stări de anxietate. Sunt private de somn, iar somnul este foarte important pentru refacerea organismului, pentru partea fiziologică şi partea psihologică."
Psihologii le transmit proaspetelor mame că nu trebuie să sufere în tăcere. Este important să spună partenerilor sau cuiva din familie ce simt, ca să poată fi ajutate să depăşească momentele dificile.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰