Antena Meniu Search
x

Video Reacţii adverse puternice după a doua doză de vaccin anti COVID. Specialiştii spun că ar fi normal

Reacţii adverse puternice după a doua doză de vaccin anti COVID. Este normal, spun specialiştii care recomandă raportarea acestora şi contactarea medicului în cazul unor reacţii severe.

Corina Matlinschi
de Corina Matlinschi

la 01.02.2021, 19:55

Vezi și
  • Apar cazuri de infectare şi la cei care au făcut şi a doua doză de vaccin.
  • Șefa Direcției de Sănătate Publică Dolj a fost confirmată cu Sars-Cov2 la puțin timp după rapel.

Până acum, în România, 475 de mii de persoane s-au vaccinat cu prima doză şi 123 de mii au făcut şi rapelul. 

Mai multe persoane s-au plâns de efectele adverse severe după rapel

„După a doua doză mi-a fost rău. A doua zi după am avut dureri în tot corpul, slăbiciune şi frisoane care au ţinut 24 de ore”

„Tahicardie la 5 minute după injectare iar acum temperatură 38”

Primii care au remarcat asta au fost chiar doctorii, care au primit deja rapelul. Este normal pentru că există o creştere a nivelului de răspuns imun, spun medicii.

Simin Florescu, director medical Victor Babeş: Este puţin mai reactogen. Tocmai pentru că e a doua doză, al doilea contact cu respectivul ARN mesager care arată stimularea răspunsului imun şi de lungă durată.

Dureri la locul injectării, febră, cefalee, dureri musculare sau articulare, oboseală, frisoane. Sunt reacţiile adverse întâlnite până acum, la noi, la aproape 2.000 dintre persoanele vaccinate.

Ar fi mai multe însă, o spune, într-un interviu pentru Observator, medicul de origine română al premierului israelian Benjamin Netanyahu. În Israel, 2 milioane de oameni au primit deja rapelul.

Herman Berkovitz, medicul lui Benjamin Netanyahu: Am avut destul de mulţi dintre cei care au primit al doilea vaccin care au avut o anumită amorţeală în jurul gurii. Ideea sperie pe toată lumea, pacienţii care nu simt gura. La 3 zile, la toată lumea a dispărut deci este un simptom secundar

Toate efectele adverse pe care le simt românii după vaccinare pot să fie raportate pe site-ul www.anm.ro. Dacă ele sunt severe, atunci ar trebui să anunţe medicul de familie.

Între timp, apar cazuri de infectare şi la cei care au făcut şi a doua doză de vaccin. Șefa Direcției de Sănătate Publică Dolj a fost confirmată cu Sars-Cov2 la puțin timp după rapel. Atât femeia, cât și soțul ei au primit a doua doză de vaccin anti-Covid cu nici trei zile înainte să fie testați pozitiv.

Ștefan Popescu, purtătorul de cuvânt al DSP Dolj: Făcuseră a doua doză de vaccin, deci rapelul, pe data de 26. Sunt izolați la domiciliu, cu evoluție bună.

Specialiştii spun că, abia la o săptămână după a doua doză, dezvolţi anticorpi şi ai imunitate la infecţia cu SARS-CoV-2. Până atunci există riscul să te infectezi.

Între timp, campania de vaccinare merge tot cu amânări. Şi persoanele peste 65 de ani au fost reprogramate din lipsa dozelor. Încep rapelul cei din categoria a doua, pentru care au fost rezervate dozele. Astăzi, a ajuns în ţară a şaptea tranşă de doze de vaccin de la compania Pfizer. 163 de mii de doze, cu trei aeronave care au aterizat pe aeroporturile din Bucureşti, Cluj şi Timişoara.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Sanatate » Reacţii adverse puternice după a doua doză de vaccin anti COVID. Specialiştii spun că ar fi normal