Antena Meniu Search
x

Video Lupta persoanelor care au făcut COVID continuă și după externarea din spital. Mulți pacienți rămân cu probleme respiratorii

Lupta persoanelor care au scăpat cu viaţă după ce au avut forme severe sau medii de COVID-19 continuă şi după ce părăsesc spitalul. Mulţi dintre cei externaţi rămân cu probleme respiratorii şi obosesc constant. În ajutorul lor, specialiştii de la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara au creat un program complex de recuperare post-COVID. Pacienţii vor beneficia de asistență medicală terapeutică pentru recuperarea și îmbunătățirea capacității pulmonare.

de Redactia Observator

la 18.03.2021, 16:51

Vezi și
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Exerciţiile sunt special concepute pentru pacienţii care au avut COVID şi au rămas cu dificultăţi de respiraţie. Totul în cadrul unui program iniţiat de specialiştii de la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara.

Alexandru Crișan, kinetoterapeut Spitalul "Victor Babeș" Timișoara: "La pacienții post-COVID modelul respirator se schimbă. Ei trec de la o respirație normală, eficientă, la una superficială, ineficientă. Ei respiră foarte scurt, ineficient, superficial. Și, atunci, programul de recuperare pentru acești pacienți va începe cu o reeducare respiratorie".

Specialiştii spun că problemele respiratorii la persoanele care au avut COVID pot persista până la câteva luni. Aşa că în programele de recuperare sunt incluse exerciții de forță, anduranță și gimnastică respiratorie care ajută la refacerea capacităţii pulmonare.

Camelia Corina Pescaru, coordonator Compartiment Recuperare Medicală Respiratorie: "Practic, când vin la noi sunt dependenți de oxigen, cei mai mulți nu vin pe picioarele lor, vin într-un scaun cu rotile, necesită debite mari de oxigen, undeva la 30 de litri, și nu pot să coboare singuri la marginea patului. Efectiv, noi cu asta începem - îi ajutăm să facă primii pași. Acasă, fară ajutor specializat, este destul de greu să obțină aceste progrese".

În funcţie de pacient, programele de recuperare pot dura între două şi patru săptămâni.

Medic"94% saturaţia, e bine, e bine. Vă odihniţi un pic şi imediat o să continuăm.

Camelia Corina Pescaru, coordonator Compartiment Recuperare Medicală Respiratorie: "În urma acestui program de reabilitare, scade și necesarul de ajutor de oxigen suplimentar. Dacă inițial un pacient are nevoie de 30 de litri, după recuperarea respiratorie poate ajunge la 10 litri sau chiar 5 litri necesar de oxigen, ce poate fi asigurat cu ajutorul unui concentrator de oxigen pe care poate să îl folosească acasă".

La finalul acestui program se reduc considerabil problemele respiratorii şi creşte rezistenţa la efort fizic. Dar poate cel mai important.este faptul că se îmbunătăţeşte calitatea vieţii. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

În vacanţa de vară, preferaţi să vă lăsaţi copilul cu rudele sau la grădiniţă?

Observator » Sanatate » Lupta persoanelor care au făcut COVID continuă și după externarea din spital. Mulți pacienți rămân cu probleme respiratorii