Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Foto "Repetenții" la COVID-19, Belgia și Cehia, scad vertiginos. Medicul Octavian Jurma: "Noroc cu italienii, că am fi rămas fără termen de comparație..."

Medicul și cercetătorul Octavia Jurma a făcut o analiză a modului în care evoluează pandemia de coronavirus în România, raportat la țările care au impus carantinarea încă din luna octombrie, Cehia și Belgia, ambele puternic afectate de Covid-19. "Au copiat rețeta de la premiantul Israel și surpriză, au obținut aceleași rezultate", a fost de părere specialistul.

de Daniel Murărescu

la 16.11.2020 , 07:46

  • Carantina strictă impusă în Cehia și Belgia a dus la o scădere drastică a numărului de infectări
  • Octavian Jurma: "Ludovic Orban are dreptate, e simplu să oprești epidemia dar nu cu metodele guvernului pe care îl conduce"
  • România a raportat 7.096 cazuri de infectare cu coronavirus şi 113 morţi, în ultimele 24 de ore

Jurma consideră că impunerea unui lockdown, cât timp România nu atingea pragul de 10.000 de îmbolnăviri pe zi, ar fi dus, în doar câteva săptămâni, la o scădere masivă a numărului de infectări și, implicit, a numărului de decese.

"Se poate coborî de la 15-20,000 de cazuri pe zi sub 1,000 în timp că să te bucuri de sărbători? Da se putea. Acum putem doar să ne bucurăm de speranța de sărbători dar e tot mai bună decât alternativa unui Crăciun îndoliat de sute de înmormântări pe zi.

Iată și motivele de speranță. Două țări care au fost în topul dezastrului pandemic din Europa, Cehia și Belgia au luat măsuri de carantină totală în jurul datei de 21 octombrie.

Articolul continuă după reclamă

Conform predicției modelului invers progresiv (relaxare progresivă), după 14 de ascensiune continuă au intrat într-un scurt platou și au început o coborâre accelerată.

La sfârșitul săptămânii trecute, au intersectat deja România care nu a luat nici o măsură și își continuă traseul ascendent. România poate speră cu măsurile curente cel mult la un platou nesustenabil în jurul a 8,000 de cazuri în medie pe zi.

Repetentii la COVID-19, Cehia și Belgia, au copiat în schimb rețeta de la premiantul Israel și surpriză, au obținut aceleași rezultate. Ludovic Orban are dreptate, e simplu să oprești epidemia dar nu cu metodele guvernului pe care îl conduce.

În curând aceste Cehia și Belgia se vor încadra pe curbă descendentă a simulării unui lock-down pentru România pe care l-am făcut în 18 octombrie și vor ajunge sub 1,000 de cazuri pe zi de sărbători, exact acolo unde puteam fi și noi.

Aceste țări sunt modele mai bune pentru noi decât Slovacia pentru că au reușit acestă performanță fără ajutorul testării în masă", a scris Octavian Jurma pe Facebook.

grafic coronavirus

Graficul evoluției pandemiei de coronavirus

Octavian P. Jurma via Facebook

7.096 cazuri noi, 113 de decese

în ultimele 24 de ore, în România

"Nici un hard-lockdown în 1 noiembrie nu ar fi fost prea târziu. Franța a început deja să coboare.

Germania nu face să demonstreze că degeaba împrumuți indicatori din Germania dacă îi ignori mioritic. Carantina ușoară pe care ei au aplicat-o la 2 la mie ei a funcționat și produce un platou după 2 săptămâni.

Noi în schimb am reușit o performanță unică, să producem accidental un platou în săptămâna în care am luat măsurile așa încât peste două săptămâni vom trece din platoul accidental în cel natural și vom avea un plafon aproape perfect.

Păcat că nu am făcut asta la 2,500 de cazuri pe zi și nu ne putem permite să stăm la acest nivel încă 3 săptămâni.

​Noroc cu italienii care nu iau nici ei măsuri prea drastice și vor depăși Franța în următoarele zile că am fi rams la iarnă fără termen de comparație..", a fost de părere medicul.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Până pe 15 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 360.281 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. 243.832 de pacienți au fost declarați vindecați.

Daniel Murărescu Like

Daniel Murărescu face parte din echipa Observator de decembrie 2016, de la relansarea site-ului, şi este în prezent editor de content.

Comentarii


Întrebarea zilei
SONDAJ: Aţi folosit un Advent Calendar în perioada sărbătorilor de iarnă?
Observator » Sănătate » "Repetenții" la COVID-19, Belgia și Cehia, scad vertiginos. Medicul Octavian Jurma: "Noroc cu italienii, că am fi rămas fără termen de comparație..."