Antena Meniu Search
x

Românii, în top la cheltuielile pe alcool în UE

România este pe primul loc în Uniunea Europeană într-un top al creşterii ponderii cheltuielilor cu alcoolul. Cifrele sunt bune pentru industrie, dar îngrijorătoare pentru medici, mai ales că două milioane de români au o problemă de sănătate din cauza băuturii.

Vezi și

România este pe primul loc în Uniunea Europeană într-un top al creşterii ponderii cheltuielilor cu alcoolul. Cifrele sunt bune pentru industrie, dar îngrijorătoare pentru medici, mai ales că două milioane de români au o problemă de sănătate din cauza băuturii. "Dry January - Ianuarie pe Uscat", un trend pornit în Marea Britanie, i-ar putea ajuta şi pe români, sunt de părere specialiştii. Presupune abstinenţă de la alcool în prima lună a anului.

Însă în practică, ultimele cifre EUROSTAT arată că suntem ţara cu cea mai mare creştere a ponderii cheltuielilor cu alcoolul din întreaga Uniune Europeană. În ultimii zece ani, românii au dat tot mai mulţi bani pe băutură, în timp ce bulgarii şi finlandezii au redus consumul.

Medicii spun ca un consum moderat de alcool pentru un barbat inseamna 2 pahare de vin pe zi sau 2 beri la 0.33 sau un pahar de whiskey. Pentru femei, raportul este la jumatate. Orice depaseste aceasta cantitate este considerat un abuz.

Iar abuzuri se fac mai ales în decembrie, luna sărbătorilor. Aşa că ianuarie ar trebui să stea sub semnul abstinenţei. Au testat-o deja pe pielea lor 2.500 de britanici, care au acceptat provocarea "Dry January - Ianuarie pe Uscat". Rezultatul: după ce au renunţat la alcool, 70 la sută dintre participanţi au avut analize medicale mai bune, peste 50 la sută dintre ei au slăbit şi au dormit mai bine, iar toţi au devenit mai cumpătaţi pe termen lung. Efectele sunt confirmate şi de medicii de la noi.

Anual, peste 45 de milioane de femei şi 130 de milioane de bărbaţi din toată lumea îşi pierd viaţa în urma unor probleme de sănătate asociate consumului de alcool, arată Organizaţia mondială a Sănătăţii.

Pe o piaţă plină de băuturi contrafăcute, este bine să fim atenţi şi la calitatea produselor cumpărate.

Cum au trecut doar câteva zile din noul an, românii mai au timp să intre şi ei în provoarea "Ianuarie pe uscat", pentru a trăi mai sănătos în 2019.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Sanatate » Românii, în top la cheltuielile pe alcool în UE