Românii, în top la cheltuielile pe alcool în UE
România este pe primul loc în Uniunea Europeană într-un top al creşterii ponderii cheltuielilor cu alcoolul. Cifrele sunt bune pentru industrie, dar îngrijorătoare pentru medici, mai ales că două milioane de români au o problemă de sănătate din cauza băuturii.
România este pe primul loc în Uniunea Europeană într-un top al creşterii ponderii cheltuielilor cu alcoolul. Cifrele sunt bune pentru industrie, dar îngrijorătoare pentru medici, mai ales că două milioane de români au o problemă de sănătate din cauza băuturii. "Dry January - Ianuarie pe Uscat", un trend pornit în Marea Britanie, i-ar putea ajuta şi pe români, sunt de părere specialiştii. Presupune abstinenţă de la alcool în prima lună a anului.
Însă în practică, ultimele cifre EUROSTAT arată că suntem ţara cu cea mai mare creştere a ponderii cheltuielilor cu alcoolul din întreaga Uniune Europeană. În ultimii zece ani, românii au dat tot mai mulţi bani pe băutură, în timp ce bulgarii şi finlandezii au redus consumul.
Medicii spun ca un consum moderat de alcool pentru un barbat inseamna 2 pahare de vin pe zi sau 2 beri la 0.33 sau un pahar de whiskey. Pentru femei, raportul este la jumatate. Orice depaseste aceasta cantitate este considerat un abuz.
Iar abuzuri se fac mai ales în decembrie, luna sărbătorilor. Aşa că ianuarie ar trebui să stea sub semnul abstinenţei. Au testat-o deja pe pielea lor 2.500 de britanici, care au acceptat provocarea "Dry January - Ianuarie pe Uscat". Rezultatul: după ce au renunţat la alcool, 70 la sută dintre participanţi au avut analize medicale mai bune, peste 50 la sută dintre ei au slăbit şi au dormit mai bine, iar toţi au devenit mai cumpătaţi pe termen lung. Efectele sunt confirmate şi de medicii de la noi.
- Șapte persoane au murit în SUA, iar alte trei au rămas cu handicap, după tratamentul cu un medicament anti-Alzheimer
- Trend periculos pe TikTok: Copii de la vârste tot mai fragede folosesc creme anti-îmbătrânire şi cosmetice...
- România, pe primul loc în Europa la obezitate. Ce înseamnă această realitate și cum o putem schimba
- Din România, direct în biohacking-ul de top cu Dave Asprey: Senatul Științific al FDVDR lansează o provocare cu...
- Dieta "minune" care prelungeşte viaţa. Ce trebuie să mănânci ca să ajungi sănătos la 70 de ani
Anual, peste 45 de milioane de femei şi 130 de milioane de bărbaţi din toată lumea îşi pierd viaţa în urma unor probleme de sănătate asociate consumului de alcool, arată Organizaţia mondială a Sănătăţii.
Pe o piaţă plină de băuturi contrafăcute, este bine să fim atenţi şi la calitatea produselor cumpărate.
Cum au trecut doar câteva zile din noul an, românii mai au timp să intre şi ei în provoarea "Ianuarie pe uscat", pentru a trăi mai sănătos în 2019.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰