Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Medicii trag un semnal de alarmă după ce am ajuns la peste 5.000 de cazuri pe zi. "Ne aflăm într-o etapă de creştere accelerată"

România e în derivă. Am depăşit pragul de 5.000 de noi cazuri de COVID-19 în 24 de ore! Avem recorduri şi la terapie intensivă, iar medicii se plâng că nu mai fac faţă.

de Ema Schweninger

la 23.10.2020 , 19:53

  • Situaţia cea mai gravă e în două localităţi din Cluj unde rata de infectare a ajuns la 8,7 şi 6,3 la mia de locuitori. Amândouă vor intra în carantină de la miezul nopţii.

Este partea văzută a pandemiei. partea nevăzută e mult mai gravă: anchete epidemiologice făcute pe genunchi şi bolnavi fără simptome printre noi. Specialiştii spun că săptămâna viitoare putem ajunge chiar la 6000 de infectări zilnic.

5.028 de români au fost diagnosticaţi cu COVID-19 în ultimele 24 de ore. Cele mai multe cazuri au fost raportate în Bucureşti, Timiş şi Iaşi.

Valeriu Gheorghiţă, medic infecţionist: Ne aflăm într-o etapă de creştere accelerată, exponenţială a transmiterii comunitare. Virusul - cel puţin în zonele cu incidenţă crescută - este peste tot. Fiecare om poate să fie purtătorul acelui virus.

Vezi și

Bilanţul celor opt luni de pandemie a trecut astăzi de 200 de mii de infectări. Este doar partea văzută a dezastrului.

Andreea Moldovan, medic Spitalul Braşov: Cu siguranţă, aceşti 200 de mii de oameni sunt un vârf al icebergului.

Partea nevăzută a pandemiei este dincolo de anchetele epidemiologice mult întârziate.

Bolnav diagnosticat cu Covid-19: Am trimis mai multe mailuri, am sunat ore întregi. Câte o jumătate de oră stăteam în aşteptare. 5, 6 zile am sunat continuu. În a zecea zi, la ora 9 m-a sunat o doamnă şi mi-a făcut ancheta epidemiologică.

Sau în spatele testărilor care nu se fac.

Adrian Marinescu, medic infecţionist: Este evident că cei care sunt contacţi direcţi au o mare probabilitate de a fi infectaţi. Pot fi asimptomatici, pot fi uşor simptomatici sau nu, testarea ar trebui făcută.

La DSP Bucureşti, cei peste 100 de rezidenţi detaşaţi în instituţie şi cei 50 de angajaţi care lucrează în ture sunt complet copleşiţi.

Oana Nicolescu, director DSP Bucureşti: Avem pe zi peste 9000 de apeluri. Dacă punem la socoteală şi pozitivii pe care îi avem zilnic şi fiecare pozitiv trebuie sunat şi are aproape 5 contacţi direcţi care şi aceştia trebuie sunaţi. Am avut pacienţi de la care am primit peste 1.000 de mailuri un singur pacient. Ne-au blocat absolut toată activitatea.

La Terapie Intensivă, am ajuns într-un punct critic. A început lupta pe viaţă şi pe moarte pentru un pat liber.

Egidia Miftode, Spitalul de Boli Infecțioase Iași: Întotdeauna există în acest spital de 200 și de cazuri, 3 persoane care au nevoie în același timp probleme mari și ar trebui să fie în terapie intensivă , dacă toate trei ar trebui să fie în terapie intensivă și avem un singur loc,riscul mare este să nu ai în secundă aceea și să nu poți să îl duci acolo, să îl intubezi și pacientul să se piardă

Medicii sunt la capătul puterilor.

Beatrice Mahler, manager Institutul Marius Nasta: Au venit de acasă pentru că au vrut să se ajute unii pe alţii. Efectiv, am multe colege care plâng de epuizare, plâng de efortul pe care îl fac zilnic şi de lipsa de suport din partea societăţii. Este important când intrii în război să luptăm cu toţii. Pentru că e război pentru toţi, nu doar pentru medici.

Situaţia cea mai gravă e în două localităţi din Cluj unde rata de infectare a ajuns la 8,7 şi 6,3 la mia de locuitori. Amândouă vor intra în carantină de la miezul nopţii.

Marea întrebare este dacă şi când va intra din nou România în carantină.

Octavian Jurma, medic: Mă aştept să fim undeva în jurul a 6000 de cazuri, probabil că între 6, 7000 de cazuri. Singura soluţie la acest stadiu de infecţie comunitară este sterilizarea zonelor comunitare printr-o perioadă de carantină.

Într-o încercare disperată de a ţine sub control numărul de infectări, a crescut şi numărul amenzilor. În ultima săptămână, peste 43.000 de români au primit sancțiuni în valoare de peste 7 milioane de lei. Iar 103 - au dosare penale penstru zădărnicirea combaterii bolilor.

Ema Schweninger Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Sănătate » Medicii trag un semnal de alarmă după ce am ajuns la peste 5.000 de cazuri pe zi. "Ne aflăm într-o etapă de creştere accelerată"