Antena Meniu Search
x

Video România are doar patru perne pneumatice, dispozitiv care i-ar fi putut salva viaţa femeii din Constanţa care a sărit de la etaj.

O pernă pneumatică i-ar fi putut salva viaţa femeii din Constanţa care a sărit de la etaj. Un dispozitiv simplu, folosit aproape în toată lumea, însă pe care pompierii din cele mai multe judeţe nu îl au în dotare.

Andre Rotaru
de Andre Rotaru

la 18.02.2021, 20:01

Vezi și
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

În timp ce ministrul de Interne promite achiziţia pernelor, şeful DSU le pune la îndoială utilitatea. Ultimele saltele cumpărate de România au costat de 10 ori mai mult decât preţul pieţei.

Perna i-ar fi putut oferi o şansă la viaţă femeii care s-a aruncat de la etajul 6 încercând să scape de flăcări. Încape într-o remorcă de mici dimensiuni şi poate fi umflată în doar 80 de secunde. O firmă din Buzău a fost la un pas să livreze un astfel de dispozitiv salvator către inspectoratul pentru situaţii de urgenţă Constanţa. Doar că:

Marian Radu – director firmă importatoare: Ni s-a spus că în momentul în care vor exista bani dumnealor sunt foarte interesaţi să facă această achiziţie. Au spus că doresc să o cumpere, că vor încerca să discute cu cei de la Consiliul Judeţean. A fost un an în care au fost diverse probleme, a fost pandemie, banii au fost alocaţi preponderent către alte direcţii, nu s-a achiziţionat anul trecut.

Pompierii din doar 4 judeţe au în dotare astfel de saltele, iar lipsa lor a dus la un scandal la nivel înalt. În timp ce ministrul ne promite perne pneumatice, şeful DSU le pune la îndoială utilitatea.

Lucian Bode, ministrul afacerilor interne: Am avut o discuţie cu dl Arafat, în zilele următoare va prezenta o variantă de finanţare pentru a dota absolut toate inspectoratele judeţene cu o astfel de saltea.

Reporter: Pernele de ce sunt doar 4 în ţară?

Raed Arafat - şeful DSU: Poate mergeţi în Anglia şi întrebaţi de ce nu au niciuna. Deci Franţa nu le are din 85. Israel, ieri am vb cu ei. Au 2 sau 3 în toată ţara dar nu le mai folosesc tot din cauza unor accidentări survenite în timpul utilizării lor

Alţi specialişti sunt convinşi de utilitatea saltelelor

Ion Burlui: Dacă saltele pneumatice s-ar fi demonstrat că nu sunt utile s-ar fi scos din uz la nivel mondial, nu naţional.

Reporter: Ele pot fi folosite de către oameni care nu au pregătire în acest sens sau care nu au fost antrenaţi să facă astfel de sărituri?

Ion Burlui: Dar pentru asta sunt făcute. Nu sunt făcute pentru circ.

Lucian Bode, ministrul afacerilor interne: Ultima achiziţionată a fost în 2017. În orice caz valoarea ei era undeva la 40.000 de euro. Deci nu este o valoare foarte mare. Sunt convins că vom găsi o soluţie din fonduri UE.

Doar că se poate şi mai ieftin. Mult mai ieftin.

O simplă căutare pe internet scoate însă la iveală preţuri mult mai mici. Spre exemplu, o saltea utilizată în Germania pentru sărituri de până la 60 de metri înălţime costă sub 32.000 de euro. O ofertă mai bună găsim în Turcia. Această saltea utilizată de pompierii din Italia şi Olanda, pentru aceleaşi înălţimi costă sub 7000 de euro.

Preţurile unor saltele de siguranţă scad şi mai mult în cazul celor proiectate pentru înălţimi mai mici. Spre exemplu, o saltea care poate amortiza căderi chiar şi de la 16 metri înălţime costă mai puţin de 4000 de euro.

Autorităţile au anunţat că vor decide într-o lună dacă mai cumpără sau nu saltele.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sanatate » România are doar patru perne pneumatice, dispozitiv care i-ar fi putut salva viaţa femeii din Constanţa care a sărit de la etaj.