Sindromul "Burnout", foarte întâlnit la cadrele medicale din prima linie de luptă cu Covid. Dr. Apostolescu: "Ajungi să nu îţi mai pese"
Sindromul burnout, epuizarea cadrelor medicale aflate în prima linie de luptă cu pandemia de coronavirus este foarte răspândit în spitale şi se manifestă acut, mai ales în situaţii critice.
"Ajungi să nu îţi mai pese, să ajungi să lucrezi mecanic"
Reporter: "S-a vorbit foarte mult despre burnout în cazul cadrelor medicale. Dvs simţiţi că sunteţi într-o astfel de situaţie?"
Cătălin Apostolescu: "Da! Toată lumea resimte acest burnout. Iar în spitalul nostru, nu numai cadrele medicale, pentru că nu se vorbeşte niciodată, dar pentru ca un spital să funcţioneze, e nevoie şi de munca celor care nu sunt implicaţi în mod direct în actul medical. Mă refer la serviciile de achiziţii, serviciile financiare, aprovizionarea, partea administrativă, partea tehnică care toţi au muncit, uneori zi şi noapte, weekenduri, sărbători legale"
Reporter: "Personal, cum simţiţi, ce înseamnă acest burnout?"
Cătălin Apostolescu: "Definiţia oficială a burnoutului înseamnă sindromul de epuizare afectivă, adică ajungi să nu îţi mai pese, să ajungi să lucrezi mecanic"
Reporter: "Dar nu sunteţi aşa. Sau sunteţi aşa?"
Cătălin Apostolescu: "Ne apropiem de pragul ăla, dar acum fiecare individ are pragul lui de burnout, fiecare individ resimte în felul lui burnoutul. Nu sunt doi oameni care să experimenteze la fel"
Reporter: "Cât de mult aţi muncit în perioada aceasta? Vă ştiu de mulţi ani şi ştiu că şi înainte, tot timpul aţi fost un om foarte dedicat profesiei, vă găseam aici la ore foarte matinale, foarte târzii, tot timpul la spital"
Cătălin Apostolescu: "Mai mult decât atât. Adică uneori veneam şi noaptea la spital, weekendurile n-au mai avut nicio semnificaţie, mai ales în condiţiile de izolare şi de... toate zilele erau la fel"
Reporter: "Foarte mulţi pacienţi?"
Cătălin Apostolescu: "Foarte mulţi pacienţi, foarte multe probleme de toate felurile"
Reporter: "Personal, cum v-a afectat? Mă refer la familie, prieteni."
Cătălin Apostolescu: "Păi am ajuns să duc o viaţă ca de călugăr. "
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰