Antena Meniu Search
x

Tehnologia 3D, o nouă șansă în lupta bolnavilor de cancer

Lupta cu cancerul este cruntă, iar şansa la o viaţă normală a pacienţilor ţine atât de profesionalismul medicilor din clinicile de oncologie, dar și de aparatura pe care cadrele medicale o folosesc în lupta cu această maladie.

de Redactia Observator

la 05.06.2020, 16:52

Vezi și
  • Medicii tratează acum în jur de 50 de pacienți pe zi.
  • De zece ori mai mulţi bolnavi decât tratau înainte de apariţia noii tehnologii.

Bolnavii din sud-estul ţării au de acum un nou aliat în lupta cu boala necruţătoare. La Galaţi a fost pus în funcţiune un accelerator liniar de particule cu ajutorul căruia pacienţii nu mai resimt efectele neplăcute ale radioterapiei clasice. 

Primul pacient al centrului regional de radioterapie de la spitalul Județean din Galați a făcut până acum peste 30 de ședințe de radioterapie 3d, fără efecte negative.

Medicii tratează acum în jur de 50 de pacienți pe zi. De zece ori mai mulţi bolnavi decât tratau înainte de apariţia noii tehnologii.

Laura Rebegea medic primar radioterapie, șefa clinicii de oncologie medicală: Pacienţii sunt bucuroşi pentru că nu a fost afectată calitatea vieţii. Pentru pacient este foarte important să aibă cât mai aproape o viaţă normală. 

Mihaela Dumitru, fizician medical: Pentru noi fizicienii saltul tehnologic, informațional, conceptual a fost provocator și foarte important, a trebuit sa învățăm sa gândim în tehnica 3d, și saltul este uriaș pentru fiecare dintre noi. 

Centrul din Galați tratează pacienții din 5 județe. Bolnavii de aici beneficiază de aceleași condiții ca în cunoscutele centre oncologice de la București, Cluj sau Iași. Iar proiectul nu se opreşte aici.

Costel Fotea, președintele CJ Galați: "Noi în momentul de față ne luptăm și muncim sa aducem al doilea accelerator de particule pentru ca a crescut numărul de persoane din păcate, a crescut numărul persoanelor diagnosticate cu cancer" 

Laura Rebegea medic primar radioterapie, șefa clinicii de oncologie medicală: Ideal ar fi să avem două acceleratoare, pentru că suntem 4 medici, 3 fizicieni medicali care putem să asigurăm tratamente de calitate pacienţilor oncologici.

Planurile autorităţilor pentru viitoarele investiții în acest centru ar dubla practic numărul pacienților care pot fi tratați, fără să fie nevoiţi să se deplaseze la sute de kilometri de casă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Sanatate » Tehnologia 3D, o nouă șansă în lupta bolnavilor de cancer