Antena Meniu Search
x

Telemea de Sibiu din laptele oilor din Franţa, specialitatea unui cioban din Marpod

Un cioban cu iniţiativă face telemea de Sibiu, din laptele oilor din Franţa! A adus în România o rasă specială şi a reuşit astfel să vândă brânză proaspătă în orice anotimp.

de Redactia Observator

la 07.03.2019, 21:01

Vezi și

Un cioban cu iniţiativă face telemea de Sibiu, din laptele oilor din Franţa! A adus în România o rasă specială şi a reuşit astfel să vândă brânză proaspătă în orice anotimp. Marfa lui dispare rapid din magazine, pentru că doar zece producători din ţară au dreptul să vândă brânză de Sibiu, iar el e unul dintre ei.

Ne aflăm la Marpod, o localitate situată la 30 de kilometri de Sibiu. Aici, de peste un deceniu, Mihai Şopa a renunţat la turcana românească, în favoarea unei rase franţuzeşti. 

MIHAI ŞOPA, cioban: Am adus berbeci din Franţa, în urmă cu cel puţin 16 ani şi am făcut o metisare. Şi în urmă cu trei ani am mai intrat o dată cu  o altă genetică din Ungaria şi am adus rasa asta metisată, care ajunge până la 2, 3 litri de lapte, sunt oi făcute în România.

După încrucişarea raselor, ciobanul a avut surpriza să obţină mai mult lapte - suficient pentru a produce faimoasa brânză de Sibiu chiar şi iarna. 

MIHAI ŞOPA, cioban: (n.r. Telemea) proaspătă cam 100 de kilograme pe zi. Avem o perioadă, ianuarie care chiar 70, adică mai puţin, în rest, vara 200-250 până la 300 de kilograme.

Procesul este simplu. După ce se mulg oile, laptele proaspăt ajunge în camera de prelucrare, unde e amestecat, apoi lăsat la închegat preţ de 45 de minute. 

MIHAI ŞOPA, cioban: După care se taie bucăţile mari şi ajunge în ulucul unde ea stă cam 12 ore, după care o luăm şi o punem în cutii.

Mihai Şopa şi alţi nouă ciobani din zonă sunt singurii care au dreptul să vândă telemea de Sibiu - produs protejat naţional încă de vara trecută. Acum, crescătorii de oi aşteaptă aprobarea de la Bruxelles, astfel încât brânza lor să fie recunoscută şi la nivel european. Pentru că pe piaţă sunt şi falsuri, clienţii au învăţat să recunoască telemeaua autentică după gustul intens şi textura grasă, precum untul. 

La stâna din Sibiu, un kilogram de telemea proaspătă de oaie se vinde cu 18 lei. Cea veche, în saramură, costă 22 de lei kilogramul. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Sanatate » Telemea de Sibiu din laptele oilor din Franţa, specialitatea unui cioban din Marpod