Terapia Intensivă, câmpul de luptă al medicilor împotriva coronavirusului
Numărul cazurilor de infecţie cu coronavirus în România se apropie încet-încet de zece mii. Dintre aceştia, 2.153 de pacienţi s-au vindecat, însă aproape 500 de oameni au pierdut lupta cu temutul virusul.
- Medicii sunt acum o familie.
- La Terapie Intensivă se dau lupte contracronometru.
Unul dintre cazurile confirmate este - un bebeluş de numai 9 luni din Cluj pentru care medicii fac acum tot posibilul să îl salveze. În zona roşie, la Terapie Intensivă, eroii în halate albe depun eforturi supraomeneşti.
Medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase "Victor Babeş" din Timişoara sunt acum o familie. Ţin legătura în permanenţă, chiar şi în timp ce se pregătesc să intre pe "câmpul de luptă". Îi sperie necunoscutul, dar luptă pentru misiunea lor parcă mai mult ca niciodată.
Ciprian Gândac, medic Spitalul de Boli Infecţioase: Cele mai impresionante momente sunt atunci când noi ne întâlnim aici toţi colegii şi în loc să ne ferim care să intre la pacienţi, există o competiţie între noi care să intre mai repede şi mai des la pacienţi.
Un pacient de 47 de ani şi săptămâna trecută a aflat că are coronavirus. A venit la spital în stare gravă şi a intrat direct la Terapie Intensivă. Medicii au luptat zi şi noapte ca să îl salveze. Şi au reuşit.
Ciprian Gândac, medic Spitalul de Boli Infecţioase: Practic, rinichii lui nu au mai funcţionat deloc. Şi până când s-a dus această perioadă de stare, noi l-am ajutat prin tratamentul acesta de hemofiltrare împreună cu colegii mei şi acum se simte mai bine.
Mirela Poroşnicu, medic Spitalul de Boli Infecţioase: Acesta este aparatul, acum ne pregătim, sperăm noi, pentru ultima şedinţă de dializă continuă care va dura vreo 24 de ore.
Sunt, însă, şi cazuri mai dure. O pacientă luptă de aproape o lună. să trăiască. Ultimul test de COVID-19 a ieşit negativ, însă, leziunile pe care i le-a produs virusul sunt încă extrem de grave.
Ciprian Gândac, medic Spitalul de Boli Infecţioase: Este vorba despre o pacientă extrem de tânără, de 32 de ani, este printre primele paciente pe care le-am primit aici în Spitalul Victor Babeş şi pe care noi încercăm din răsputeri să o menţinem în viaţă, este intubată de mai mult de 20 de zile.
Mărturiile medicilor sunt dovada vie că în spatele echipamentelor sunt oameni. La Terapie Intensivă se dau lupte contracronometru între viaţă şi moarte. Eroii în halate albe se înarmează, întâi de toate, cu putere şi speranţă.
Mirela Poroşnicu, medic Spitalul de Boli Infecţioase: Noi, iniţial, începem să le spunem că o să îi adormim, că o să îi trezim, iar ei au foarte mare încredere în noi, îşi dau acordul, spun că sunt obosiţi şi într-un final facem toate procedurile prin intubat, sedat, îi adormim şi, practic, noi în sufletul nostru nu ştim dacă o să reuşim să îi mai trezim şi să îi desprindem de pe aparate.
Medicii prind curaj cu fiecare pacient salvat. Un caz care i-a impresionat este al unui tânăr de 23 de ani, care a venit în stare crtică la spital, infectat cu coronavirus, la câteva zile după ce tatăl său a pierdut lupta cu boala.
Mirela Poroşnicu, medic Spitalul de Boli Infecţioase: Nu ne-a recunoscut pentru că nu ne recunoaşte în aceste costume, dar a început să ne spună că "vă recunosc vocile, dumneavoastră sunteţi doamna doctor şi el este tot domnul doctor care mi-aţi promis că mă adormiţi şi că mă treziţi." Cu el am reuşit.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰