Traseul celor doi pacienţi cu coronavirus din România, refăcut de autorități
Cele două noi cazuri de coronavirus provoacă probleme. Pacienta de 38 de ani din Timişoara a intrat în contact cu cel puţin 15 oameni şi a trecut prin cel puţin două mari oraşe. Iar pacientul din Maramureş a trecut prin trei spitale din două ţări până ce a primit diagnosticul.
- O pacientă e internată în Timișoara.
- Cel de-al doilea pacient e din Baia Mare.
Cele două noi cazuri de coronavirus provoacă probleme. Pacienta de 38 de ani din Timişoara a intrat în contact cu cel puţin 15 oameni şi a trecut prin cel puţin două mari oraşe. Iar pacientul din Maramureş a trecut prin trei spitale din două ţări până ce a primit diagnosticul. Medicii veniţi să o testeze pe soţia bărbatului au compromis probele!
Femeia de 38 de ani s-a plimbat printre oameni timp de opt zile şi a trecut prin cel puţin două oraşe - Timişoara şi Lugoj. În 20 februarie ea a aterizat pe aeroportul Traian Vuia după o vizită de o zi în Italia. S-a dus acasă, într-un complex rezidenţial din sudul oraşului Timişoara.
Ca măsură suplimentară de precauţie, după ce pacienta a fost dusă la spital, locatarii blocului au preferat să igienizeze pe măsura posibilităților scara blocului şi au lăsat geamurile deschise pentru a aerisi tot acest spaţiu.
Vecinii spun că în ultimele zile au văzut la magazinul de la parterul blocului.
Două zile mai târziu, în weekend, femeia a plecat la părinţi, într-un alt oraş- Lugoj.
Distanţa de 60 de kilometri dintre Timişoara şi Lugoj, femeia a parcurs-o cu propria maşină. Ea a venit în oraş, şi-a vizitat familia, mama, dar şi tatăl, şi tot în Lugoj s-a întâlnit şi cu un prieten apropiat.
Primii izolaţi după confirmarea coronavirusului au fost părinţii pacientei - o fostă asistentă medicală şi un tehnician dentar. Niciunul nu prezintă, deocamdată, simptome, iar primele probe prelevate de la ei nu au arătat prezenţa coronavirusului. Totuşi, trebuie să rămână în carantină următoarele două săptămâni.
Pentru a se asigura că se respectă întru totul izolarea, autorităţile au trimis în faţa casei părinţilor jandarm care păzesc 24 de ore din 24. Oamenii nu au voie nici măcar să deschidă geamul locuinţei.
”Mă tem de aprovizionarea la magazine, nu de virus”, spune un alt localnic.
Întoarsă la Timişoara, femeia s-a mai întâlnit şi cu alţi prieteni şi ar fi mers chiar şi la seriviciu, la o firmă de contabilitate.
La două zile după ce a început să se simtă rău, femeia a venit la Spitalul Victor Babeş din Timişoara. Două zile distanţă, medicii confirmau prezenţa coronavirusului.
A intrat în contact cu cel puţin 15 oameni după întoarcerea din Italia. Şase dintre ei sunt rudele şi prietenii, iar în cazul lor, testele de coronavirus au ieşit deocamdată negative. Ceilalţi nouă sunt pasageri din avion care au călătorit pe locuri apropiate şi membri ai echipajului de zbor. Şi lor li s-au prelevat probe, dar rezultatele vor veni abia duminică.
Femeia este internată şi izolată într-un corp de clădire separat de restul spitalului de Boli Infecţioase din Timişoara.
Stabil este şi pacientul numărul 3 al României - bărbatul de 45 de ani din Baia Mare, sudor în Italia. El s-a întors în ţară în 25 februarie, cu maşina. A călătorit singur şi a intrat în România prin vama Petea.
Noaptea, nu ar fi dormit lângă soţie, ci înt-o cameră alăturată. În cazul femeii, rezultatele testului nu sunt gata, pentru că primele probe au fost contaminate de medicii de la DSP Maramureş.
Şi soţia bărbatului este izolată, sub pază. Deşi autorităţile spun că pacientul infectat nu a ieşit din casă, vecinii lui spun altceva.
Bărbatul din Baia Mare este internat la Cluj, unde a fost transferat în urmă cu două nopţi. În oraş, viaţa decurge la fel.
Ultimele date arată că 52 de oameni sunt în România în carantină, iar aproape 8.800 în izolare la domiciliu. Vineri, peste 2.500 de persoane au sunat la Telverde pentru a se informa despre noul coronavirus, iar 135 de apeluri au fost înregistrate la 112 doar în 24 de ore.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰