Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Trei nopți cu somn prost afectează inima. România, în topul Europei la cazuri de boli cardiovasculare

Doar trei nopţi de somn prost afectează inima -  asta arată rezultatele unui studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea Uppsala din Suedia. Specialiştii au descoperit că mai multe nopţi consecutive cu 4 ore de somn pot declanşa modificări ale sângelui, care cresc riscul de boli cardiace. Şi românii au dificultăţi în ceea ce priveşte somnul de calitate. Durata medie a unui ciclu de somn în România este sub 7 ore pe noapte, iar ţara noastră se află pe primele locuri în Europa la incidenţa bolilor cardiovasculare.

de Redactia Observator

la 31.05.2025 , 17:12

Trei nopți cu somn prost afectează inima. România, în topul Europei la cazuri de boli cardiovasculare - Profimedia

Şase din zece români cred că stresul şi grijile zilnice îi fac să nu închidă ochii noaptea, potrivit ultimelor date. 

"În jur de 4-5 ore, nici nu-mi permite programul de serviciu, n-am cum". 

"Depinde, depinde de starea mea emoţională, depinde cât de mult am muncit în ziua respectivă şi de câte griji am", spun oamenii. 

Articolul continuă după reclamă

Cercetătorii din Suedia au descoperit faptul că privarea de somn a provocat o creştere a markerilor inflamatorii asociaţi cu bolile cardiovasculare. Pe termen lung acest lucru poate duce la afecţiuni grave ale inimii.

Pe acelaşi subiect

"Un somn de proastă calitate pe termen lung, poate duce la apariţia unui infarct miocardic, apariţia unui accident vascular sau predispoziţia către fibrilaţii atriale", spune Gabriel Crâşmariu, medic specialist cardiologie.

41% dintre români suferă de tulburări de somn

Pe lângă bolile cardiovasculare la care pot fi predispuse persoanele care dorm puţine ore pe noapte, se mai adaugă şi un risc crescut pentru diabet, obezitate şi alte afecţiuni cronice.

Specialiştii spun că relaţia dintre inimă şi somn este bidirecţională. Nu doar lipsa somnului poate afecta inima, ci şi afecţiunile cardiace pot duce la tulburări de somn.

"Efectul poate fi şi invers, pe de-o parte anumite afecţiuni precum insuficienţa cardiacă care ştim că se manifestă cu lipsă de aer, adică cu acea dispnee poate să apară inclusiv noaptea în somn, deci o dispnee paroxistică nocturnă şi pacientul să respire mai prost noaptea şi atunci să aibă un somn de proastă calitate", explică Gabriel Crâşmariu, medic specialist cardiologie.

Medicii recomandă ca un adult să doarmă între 7 şi 9 ore pe noapte, iar somnul să înceapă înainte de miezul nopţii pentru a permite organismului să se recupereze, atât din punct de vedere fizic, cât şi mental.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Aveți montate acasă dispozitive de securitate, cum ar fi alarme sau camere video?
Observator » Sănătate » Trei nopți cu somn prost afectează inima. România, în topul Europei la cazuri de boli cardiovasculare