Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Vaccinul anti-COVID, așteptat cu sufletul la gură în toate colțurile lumii

Este clar, vom avea un vaccin anti-Covid în câteva săptămâni. Ce nu se ştie încă este dacă şi autorităţile sunt pregătite, iar populaţia acceptă vaccinarea. Specialiştii ne asigură că serul care va ajunge în România va respecta toate standardele, indiferent de compania care îl produce. Şi chiar dacă nu va funcţiona în toate cazurile, nu ar trebui să ne aşteptăm la reacţii adverse. Subiectul a ţinut capul de afiş şi la Cotroceni.

de Redactia Observator

la 10.11.2020 , 22:53

  • Vaccinul împotriva COVID-19 este aproape de a fi scos pe piață
  • Autorităţile trebuie să pună cât mai repede la punct planul de distribuire şi vaccinare
  • Cele mai importante ştiri ale zilei, la Observator 19

Cursa pentru punerea pe piaţă a unui ser împotriva COVID-19 este aproape de final. Cu cât devine o certitudine, cu atât oamenii încep să ia problema vaccinării în serios.

''Aş vrea să ştiu mai multe despre vaccin, despre eficacitatea lui şi posibil da, aş înclina spre vaccin. Nu sunt anti-vaccin, sunt pro sănătate'', spune un om. 

''Momentan nu cred că cineva a reuşit să facă un vaccin potrivit pentru acest virus. Este mult prea devreme'', spune o persoană.

Vezi și

Timpul scurt în care a fost găsit leacul este ceea ce îi îngrijorează cel mai mult pe oameni. Specialiştii cred că miliardele de dolari investite şi zecile de mii de ore de muncă în laborator constituie garanţia că au fost respectaţi toţi paşii necesari în procesul de producţie.

Marius Geanta, Centru Inovare: Dezvoltându-se mai repede, asta dă măsura avansului tehnologic. Asta e problema de care noi ne-am plâns ani de zile. Va exista o monitorizare foarte atentă. 

Dan Zaharescu, Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente: Este aşa numitul proces de farmaco-vigilenţă. Din clipa în care începe să fie administrat pacienţilor, există un proces de monitorizare şi în cazul în care apar efecte sau se supectează, se raportează.

Mai multe companii farma sunt acum în ultima fază de testare clincă. Unul dintre giganţii industriei a anunţat ieri că vaccinul dezvoltat are o eficacitate de 90%. Testele au fost făcute pe aproape 44.000 de voluntari. Peste 30.000 au primit vaccinul iar restul, placebo. Printre voluntari este şi Andreea Lucia.

Andreea Lucia, voluntar: Aici mi-au făcut injecţia. Nu au pus nici măcar un plasture. Nu a sângerat deloc. Sper că acum vor scăda şansele ca eu să mă infectez, dar şi ca eu să răspândesc acest virus. Asta este ceea ce m-a interesat cel mai mult.

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS: Este foarte important că nu au existat efecte adverse majore, în afară de reacţii minore la locul vaccinării.

O altă întrebare legată de vaccin este cât timp ne protejează.

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS: Vedeţi, şi după boală, imunitatea e variabilă. Să sperăm că va fi destul de lungă, mai ales că discutăm de administrarea a două doze. A doua doză are acest booster, de întărire a imunităţii, în sensul creşterii nivelului de anticorpi şi a persistenţei lor.

O altă informaţie importantă a venit azi de la ministrul britanic al Sănătăţii.

Matt Hancock, ministrul britanic al Sănătăţii: Acest vaccin nu va fi folosit pentru copii, nu a fost testat pe copii, iar motivul este acela că, în cazul copiilor, probabilitatea de a face cazuri grave de COVID-19 este foarte, foarte redusă. Deci este un vaccin destinat adulţilor.

În acest moment, giganţii farma lucrează la mai multe tipuri de vaccin. Cel dezvoltat de Pfizer dă imunitate pentru un termen mai scurt. Însă, este eficient chiar dacă virusul SARS-CoV2 va suferi modificări.

Indiferent care va fi primul ser autorizat de către Agenţia Europeană a Medicamentului, România are asigurate doze suficiente pentru imunizarea categoriilor de risc, pentru început. Autorităţile trebuie să pună cât mai repede la punct planul de distribuire şi vaccinare.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vă gândiţi să renunţaţi la cadourile de Crăciun pentru a economisi mai mulţi bani?
Observator » Sănătate » Vaccinul anti-COVID, așteptat cu sufletul la gură în toate colțurile lumii