Val de infecții respiratorii. Diferenţa între viroză, gripă și Covid. Care sunt simptomele
Viroze respiratorii, gripă sau Covid - pare că suntem asaltaţi din toate părţile de epidemii şi virusuri care ne pun sănătatea în pericol. Deşi relativ asemănătoare, simptomele ne ajută să facem diferenţa între cele trei afecţiuni respiratorii, chiar şi înainte să ajungem la medic. Cauze, simptome, tratament - tot ce trebuie să ştii despre infecţiile respiratorii, când România e în pragul epidemiei de gripă.
Cum putem distinge gripa de viroză sau Covid? Întrebarea stă pe buzele multora, mai ales că de câteva săptămâni numărul cazurilor de îmbolnăviri cu gripă este în creştere. Directorul medical al Institutului "Matei Balş", Adrian Marinescu, a declarat, potrivit Agerpres, că numărul de infecţii respiratorii va fi în continuare mare în lunile ianuarie şi februarie, iar această situaţie reprezintă "o întoarcere la normalitate" după trei ani de pandemie cu noul coronavirus. De asemenea, managerul Institutului "Marius Nasta", Beatrice Mahler, a afirmat că, cel puţin în ultima săptămână este mai frecvent virusul gripal, dar şi virusul sinciţial respirator decât virusul SARS-CoV-2.
Gripa, viroza şi Covid-19 au cauze diferite
În primul rând, cele trei boli respiratorii enumerate, gripa, viroza şi Covid-19, sunt cauzate, fiecare în parte, de un alt virus. Covid-19 este provocat de infecţia cu coronavirus (SARS-CoV-2), identificat pentru prima dată în 2019, iar gripa este cauzată de infecţia cu un virus gripal (influenza A).
Care sunt simptomele de gripă la adulţi şi la copii
Odată cu sezonul rece, bolile respiratorii comune şi Covid-ul au devenit tot mai greu de diferenţiat. Înainte de toate, trebuie menţionat că simptomele gripei includ febra şi frisoanele, tusea, durerea în gât, nasul înfundat, durerile musculare, durerea de cap şi oboseala. În comparaţie cu gripa, Covid-ul poate cauza complicaţii severe. Persoanele infectate cu noul coronavirus pot fi contagioase pentru perioade mai lungi de timp şi pot purta boala fără să ştie. Nu poţi deosebi gripa şi Covid-ul doar prin simptome, iar medicii recomandă testarea pentru a confirma diagnosticul. Testarea poate arăta şi dacă pacientul are atât gripă, cât şi Covid, deşi probabilitatea este mică. Unele persoane care au fost infectate cu coronavirus pot fi afectate şi de simptome post-Covid.
Cât despre viroze, cele mai comune simptome sunt strănutul, curgerea nasului, dureri ale corpului, tuse şi dureri de cap. Predispoziţie pentru viroze au cei cu sistem imunitar slăbit, stres cronic, inflamaţie cronică în corp şi mucoase uscate. Dar un factor de risc poate fi şi expunerea la frig, atrag atenţia medicii.
Simptomele sunt cauzate de un virus şi sunt semnele luptei organismului cu virusul invadator. Aşadar, nu este deloc de ajutor să consumăm medicamente de tip antibiotic, pentru că acesta funcţionează doar împotriva unor bacterii specifice. Daor medicul poate prescrie antibiotice, în anumite cazuri, niciodată pentru răceală simplă.
De ce gripa este mai gravă decât o răceală
Gripa și răceala nu doar că sunt provocate de virusuri diferite, dar au și unele manifestări total distincte. Spre exemplu, în cazul pacienților cu gripă, simptomele bolii apar brusc, pe când la cei cu răceală comună se instalează treptat. O altă diferență este reprezentată de faptul că pacienții bolnavi de gripă fac febră în aproape toate cazurile, iar cei cu răceală au rareori stări febrile. Durerea de cap intensă și persistentă este un alt simptom pe care aproape toți pacienții cu gripă îl resimt, în vreme ce pacienții cu alte viroze respiratorii nu prezintă acest tip de durere. La gripă apar și dureri musculare, starea generală fiin modificată și manifestându-se dificultăți de respirație.
Copiii mici şi bătrânii, categoriile cu risc mare de complicaţii
În general, dar cu precădere în timpul sezonului rece, copiii şi vârstnicii sunt cei mai predispuși la viroze respiratorii. Explicația cu privire la bolile celor mici nu este greu de intuit. Aceştia petrec ore în șir în colectivități, la şcoală, la grădiniţă sau în parc, și de multe ori regulile de igienă nu sunt respectate cu stricteţe, motiv pentru care virusurile se pot transmite ușor de la un copil la altul.
Val de infecţii respiratorii în sezonul rece
"Lunile ianuarie şi februarie mă aştept să fie de aceeaşi intensitate. Probabil că echilibrul va veni undeva din martie, când vom mai avea cazuri de gripă, dar lucrurile vor arăta categoric mai bine. Ceea ce mi se pare relevant este în felul următor - indiferent dacă va fi sau nu epidemie de gripă, oricum vom avea şi SARS-Cov-2 în continuare şi alte viroze. Numărul de infecţii respiratorii va fi categoric mare, lucru care se vede din statistici", a afirmat Adrian Marinescu.
Potrivit acestuia, sezonul rece cu infecţii respiratorii este "o întoarcere la normalitate", după trei ani de pandemie cu noul coronavirus. "După părerea mea, sezonul rece cu infecţii respiratorii este o întoarcere la normalitate, după trei ani de pandemie. Să ne aducem aminte că pre-pandemie aveam astfel de sezoane complicate. Elementele pe care le avem în plus ar fi două. Şi anume faptul că avem infecţii cu SARS-CoV-2 în continuare. Este o subraportare. Nu trebuie să ne uităm doar la datele prezentate. Sunt forme uşoare, dar avem în continuare infecţii cu SARS-CoV-2. Şi doi - circulaţia virusurilor gripale şi a altor virusuri în afară de SARS-CoV-2 în cei trei ani de pandemie a fost mult redusă. Şi atunci, în interacţiunea cu microorganismele, în momentul de faţă oamenii se vor infecta într-o mai mare măsură", a precizat medicul.
Adrian Marinescu recomandă evitarea zonelor aglomerate, a contactului cu persoanele simptomatice, purtarea măştii în mijloacele de transport şi alte spaţii aglomerate, dar şi respectarea normelor de igienă.
Și managerul Institutului "Marius Nasta", Beatrice Mahler, a anunțat miercuri că la unitatea medicală ajung mulţi pacienţi cu infecţii respiratorii care au pneumonii, iar cel puţin în ultima săptămână este mai frecvent virusul gripal, dar şi virusul sinciţial respirator decât virusul SARS-CoV-2. Aceasta a spus că în cele mai multe cazuri pacienţii nu pot deosebi dacă infecţia este cu virus gripal sau cu noul coronavirus.
Lista medicamentelor tip Ibuprofen, Paracetamol, Oseltamivirum
Între timp, Ministerul Sănătăţii a publicat lista medicamentelor antiinflamatoare şi antivirale pentru gripă disponibile în ţară şi a anunţat că va face stocuri suplimentare pentru antitermice. În plus, aşteaptă de la Uniunea Europeană aprobarea pentru suspendarea exportului mai multor antibiotice. Şi ele se găsesc tot mai greu în această perioadă.
Medicament înlocuitor Ibuprofen
- ADAGIN 200 mg comprimate filmate
- ADAGIN FORTE 400 mg comprimate filmate
- ADVIL ULTRA 200 mg capsule moi
- ADVIL ULTRA FORTE 400 mg capsule moi
- ALGIN BABY 100 mg/5 ml susp. orală
- BIOFEN 200 mg capsule moi
- BIOFEN FORTE 400 mg capsule moi
- BRUFEN 20 mg/ml susp. orală
- BRUFEN 400 mg comprimate filmate
- BRUFEN RETARD 800 mg comprimate cu eliberare prelungită
- BUPROFESS 200 mg pulbere orală
- BUPROFESS 400 mg pulbere orală
- CALMOLIN ARENA 400 mg capsule
- IBALGIN FORTE 400 mg comprimate filmate
- IBALGIN RAPID 400 mg comprimate filmate
- IBUCALMIN 200 mg comprimate filmate
- IBUFEN 400mg comprimate filmate
- IBUPROFEN AMRING 600 mg comprimate filmate
- IBUPROFEN ARENA 200 mg capsule
- IBUPROFEN ARENA 400 mg capsule
- IBUPROFEN AUROBINDO 600 mg comprimate filmate
- IBUPROFEN DR. MAX 400 mg capsule moi
- IBUPROFEN HELCOR 400 mg comprimate filmate
- IBUVALEN 400 mg capsule
- INFLANOR 400 mg comprimate filmate
- LAROFEN 200 mg comprimate filmate
- LAROFEN PENTRU COPII 100 mg/5 ml susp.orală
- MIG PEDIATRIC 20 mg/ml susp.orală
- MIG-400 comprimate filmate
- NUROFEN 200 mg drajeuri
- NUROFEN COPII 100mg/5 ml susp.orală
- NUROFEN EXPRESS 200 mg capsule moi
- NUROFEN EXPRESS FORTE 400 mg capsule moi
- NUROFEN FORTE 400 mg drajeuri
- NUROFEN IMMEDIA ULTRA 400 mg drajeuri
- NUROFEN JUNIOR 200 mg/5ml susp.orală
- NUROFEN JUNIOR 7 ANI+ 100 mg caps. masticabile
- NUROFEN PENTRU COPII 125 mg supoz.
- NUROFEN PENTRU COPII 60 mg supoz
- NUROFEN ULTRA 400 mg comprimate filmate
- PADUDEN 200 mg capsule
- PADUDEN CU AROMA DE CAISE 100 mg/5 ml susp.orală
- PADUDEN FORTE 400 mg drajeuri
- PADUDEN RAPID 200 mg comprimate filmate
- PADUDEN RAPID FORTE 400 mg comprimate filmate
- PADUDEN SR 300 mg capsule cu eliberare prelungită
- REUPROFEN 200 mg comprimate filmate
- IBUPROFENUM
- REUPROFEN 400 mg comprimate filmate
- RUPALYN 400 mg comprimate filmate
- RUPAN 200 mg comprimate filmate
Medicament înlocuitor Paracetamol
- BIOFLU BABY 120 mg/5 ml sirop
- DEFEBRYL 500 mg comprimate
- FERVEX DURERE SI FEBRA 500 mg comprimate efervescente
- FERVEX DURERE SI FEBRA FORTE 1000 mg
- FERVEX DURERE SI FEBRA PENTRU COPII 30 mg/ml (EFFERALGAN PENTRU COPII 30 mg/ml)
- GRIPPOSTAD HOT 600 mg/plic pulbere pentru soluție orală
- PANADOL RAPID 500 mg comprimate filmate
- PARACETAMOL 500 mg comprimate
- PARACETAMOL ACCORD 500 mg comprimate efervescente
- PARACETAMOL ARENA 500 mg comprimate
- PARACETAMOL ARENA PENTRU COPII 120 mg/5 ml sol.orală
- PARACETAMOL ATB 125 mg supoz.
- PARACETAMOL ATB 250 mg supoz.
- PARACETAMOL HELCOR 500 mg comprimate
- PARACETAMOL INFANT 160 mg comprimate
- PARACETAMOL LPH 500 mg comprimate
- PARACETAMOL MCC 125 mg supoz.
- PARACETAMOL MCC 250 mg supoz.
- PARACETAMOL SINTOFARM 125 mg supoz.
- PARACETAMOL SINTOFARM 250 mg supoz.
- PARACETAMOL SINTOFARM 500 mg comprimate
- PARACETAMOL SLAVIA 500 mg comprimate
- PARACETAMOL TERAPIA 500 mg comprimate
- PARACETAMOL TIS 120 mg/5ml sirop
- PARACETAMOL ZENTIVA 500 mg comprimate
- PARAMOL 500 mg comprimate
- PROSINUS 150 mg/5 ml sol.orală
- SANADOR 500 mg comprimate
- SANADOR PENTRU COPII 150 mg/ml sol.orală
- PANADOL BABY 24 mg/ml susp.orală*
Medicament înlocuitor Oseltamivirum
Medicament antiviral indicat în tratamentul și prevenția gripei la copii și adulți, eliberat în farmacie doar pe bază de prescripție medicală
- EBILFUMIN 30 mg
- EBILFUMIN 75 mg
- SEGOSANA 30 mg
- SEGOSANA 75 mg
- TAMIFLU 30 mg
- TAMIFLU 30mg
- TAMIFLU 75 mg
- TAMIFLU 75mg
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰