Antena Meniu Search
x

Valeriu Gheorghiţă: De mâine vom anunţa oficial care va fi decizia faţă de limitarea de vârstă la vaccinul AstraZeneca

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, anunţă că luni va fi anunţată oficial decizia cu privire la ridicarea limitării de vârstă a persoanelor care pot primi vaccinul AstraZeneca.

de Redactia Observator

la 07.03.2021, 21:08

Valeriu Gheorghiță vaccinează anti-COVID o femeie în vârstă de 86 de ani
Valeriu Gheorghiță vaccinează anti-COVID o femeie în vârstă de 86 de ani - Facebook / RO Vaccinare
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Valeriu Gheorghiță arată că s-a observat o reticenţă a unora dintre români cu privire la acest vaccin, explicând că este o "falsă problemă".

 "De mâine vom anunţa oficial care va fi decizia faţă de limitarea de vârstă la vaccinul AstraZeneca. (...) Luăm în calcul chiar, practic, eliminarea limitărilor de vârstă şi, important de menţionat, această decizie se va lua în baza datelor ştiinţifice, şi nu dintr-un cu totul alt motiv.

Nu aş vrea să se lase de înţeles faptul că ridicăm această limită de vârstă pentru că încă nu avem o adresabilitate crescută pentru acest tip de vaccin, ci pentru că avem cel puţin trei recomandări importante”, a anunţat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, duminică, la un post de televiziune. 

Valeriu Gheorghiţă a arătat, în acest context, că există o recomandare din partea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în sensul ridicării restricţiilor privind limita de vârstă pentru acest vaccin, există studii clinice în derulare care demonstrează că acesta poate fi inoculat şi este eficient şi la persoanele de peste 55 de ani şi există, în plus, experienţa Marii Britanii pe câteva milioane de pacienţi care arată "eficienţa indubitabilă a vaccinului AstraZeneca pentru persoanele peste 65 de ani”, el explicând că în rândul persoanelor care au primit prima doză din acest vaccin a scăzut rata infectărilor, în Marea Britanie, cu peste 94% la o lună de la administrarea primei doze din acest ser, scrie News.ro.

El a menţionat că la acest moment mai sunt disponibile la nivel naţional aproape 400.000 de doze în stoc, însă pe măsură ce persoanele sunt programate la imunizare acestea sunt distribuite.

În plus, tot din acest stoc va fi asigurat şi rapelul celor care au primit deja prima doză din serul AstraZeneca, având în vedere că 14 aprilie va fi prima zi de rapel cu acest ser. El a precizat că, la acest moment, 200.000 de doze sunt deja utilizate în România. 

"Este, categoric, o reticenţă pe care şi noi am sesizat-o, în ultima perioadă, faţă de acest tip de vaccin. Din punctul nostru de vedere, este o falsă problemă”, a arătat Gheorghiţă.

El a subliniat importanţa vaccinării, indiferent de tipul de vaccin folosit, pentru reducerea cazurilor grave de COVID-19.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Sanatate » Valeriu Gheorghiţă: De mâine vom anunţa oficial care va fi decizia faţă de limitarea de vârstă la vaccinul AstraZeneca