Vârful valului 4 de Covid în România, așteptat la finalul lunii septembrie. Raed Arafat: "Vom asista la creşterea numărului de cazuri, nu la platou şi nu la scădere"
Medicul Raed Arafat spune că România nu va intra în lockdown, chiar dacă va crește numărul persoanelor infectate cu SARS-CoV-2. Potrivit șefului DSU, vârful valului 4 ar putea fi atins la finalul lunii septembrie, începutul lunii octombrie, când se estimează o scădere a numărului de persoane infectate.
"Eu cred că la lockdown real nu vom putea ajunge din nou pentru că avem mai multe mijloace. Nici în valul trei nu am avut un lockdown total şi am avut măsuri mult mai calculate şi mai ţintite decât un lockdown cum a fost în sensul cuvântului din alte ţări, în care toată lumea a stat acasă şi totul a fost închis. Noi nu am avut acest lucru”, a declarat Raed Arafat, seara trecută, în cadrul unui emisiuni TV.
Despre vârful valului 4 de Covid în România, medicul Arafat a spus că acesta ar putea fi atins la finalul lunii septembrie, începutul lunii octombrie.
"Foarte greu de spus, să vedem, sfârşitul lui septembrie, prima parte a lui octombrie, să vedem dacă începe să scadă după, dar clar că momentan vom asista la creştere mai departe, nu la platou şi nu la scădere. Consider că vom vedea încă o creştere cel puţin în următoarea perioadă, o săptămână-două vor fi creşteri”, a precizat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.
Raed Arafat: Varianta Delta are un efect mult mai mare asupra copiilor
- În valul 4, bolnavii ajung de acasă direct la Terapie Intensivă. Cei mai mulți pacienți regretă prea târziu...
- Vaccinare la domiciliu: medicii de familie vor fi plătiţi în plus pentru a se deplasa la locuinţa pacientului
- Anchetă a poliției după ce au apărut informații despre pacienți vaccinați fictiv, doar pentru a primi...
Potrivit medicului Arafat, varianta Delta a coronavirusului are efect mai mare asupra copiilor, fiind posibil ca o parte dintre aceştia să ajungă chiar în secţiile de ATI ale spitalelor.
"Depinde valul patru ce impact va avea pe sistemul sanitar. Noi avem 5 milioane de persoane vaccinate, asta înseamnă că aceste persoane, chiar dacă unii dintre ei se vor infecta, nu ajung în Terapie Intensivă, adică a fi apăraţi în a ajunge într-o stare critică. Vaccinul chiar dacă poate să scadă în eficienţa de la 90 şi ceva la sută la 70 şi ceva la sută, după o perioadă de timp, totuşi prevenirea de a ajunge într-o stare gravă este clară şi este validă. Dar rămân cei nevaccinaţi şi rămân copiii care, parte dintre ei, nici nu pot fi vaccinaţi. Varianta Delta are un efect mult mai mare asupra copiilor, este posibil să ne trezim cu mai mulţi copii infectaţi şi o parte din ei să ajungă spitalizaţi sau chiar în Terapie Intensivă”, a declarat Raed Arafat.
El a precizat că se fac pregătiri în spitale, în această perioadă, pentru a creşte numărul de paturi alocate cazurilor de COVID-19.
"S-au luat decizii la nivelul ministerului Sănătăţii, au fost videoconferinţe în care s-au discutat aspectele astea cu toţi managerii spitalelor şi cu medicii şefi de secţii, DSP-urile, în care s-a stabilit revenirea la o creştere a numărului paturilor ATI. Acum la Bucureşti lucrăm la acest aspect, la Matei Balş urmează şi sper să fie din 1 septembrie încă 20 de paturi, există secţia de la Elias, secţia externă modulară care va fi reactivată. Începem să creştem paturile la ATI”, a explicat Arafat.
Șeful DSU a precizat că și spitalele de pediatrie sunt pregătite.
"Spitalele de pediatrie au medici de ATI în ele. Spitalul Sfânta Maria de la Iaşi va avea o creştere semnificativă de paturi de Terapie Intensivă, în octombrie să ajungă la 40 de paturi şi au şi personal. Copiii pot fi trataţi şi pe secţiile de Terapie Intensivă, pe paturile de adulţi, dacă ajungem acolo. La copii doar un procent mai mic ajunge la Terapie Intensivă”, a mai spus Raed Arafat.
Scenariul cel mai rău posibil: 4000 de spitalizați
În urmă cu câteva zile, ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a afirmat că specialiştii Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP) estimează că vârful pandemiei ar putea să fie în România la finalul lunii septembrie, menţionând că în cel mai rău scenariu posibil ţara noastră ar putea ajunge la 4.000 de pacienţi spitalizaţi în perioadele de vârf pandemic.
Ioana Mihăilă a declarat că se aşteaptă ca numărul de spitalizări COVID în valul 4 să fie mai mic decât a fost în valul 3: “Aşa cum ne uităm la celelalte ţări unde procesul de vaccinare a mers bine, numărul de cazuri spitalizate este mult mai mic decât numărul de cazuri spitalizate în cursul valului trei chiar dacă numărul de infectări a ajuns să fie similar cu ceea s-a întâmplat în valul trei. Ne aşteptăm ca numărul de infectări să fie mai mic acum decât în valul trei, chiar dacă s-ar putea să ajungem la un număr de infectări similar cu cel din valul trei, dar, pe de altă parte facem apel către populaţie să meargă să se vaccineze pentru că aceasta este singura măsură împreună cu respectarea distanţării şi portul măştii în interior, care ne poate feri de o încărcătură maximă a numărului de paturi şi a sistemului sanitar”.
Ministrul a menţionat că INSP estimează că vârful pandemic în România va la sfârşitul lunii septembrie: “Ultima raportare de la Institutul Naţional de Sănătate Publică corectează de fapt o raportare anterior şi estimează că vârful s-ar putea să fie la finalul lunii septembrie, dar este o estimare. Ne putem aştepta să apară modificări faţă de această estimare, iar în scenariul cel mai rău posibil INSP apreciază că s-ar putea să ajungem la aproximativ 4.000 de pacienţi spitalizaţi în perioadele de vârf pandemic. Aceasta este scenariul cel mai rău posibil”.
Cel mai recent bilanț Covid în România: 946 de cazuri noi și 19 decese în ultimele 24 de ore
Până vineri, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.094.870 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 1.053.507 de pacienți au fost declarați vindecați. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 946 decazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2, acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 145 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.
Până vineri, 34.490 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat. În intervalul 26.08.2021 (10:00) – 27.08.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 19 decese (11 bărbați și 8 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Arad, Bihor, Bistrița Năsăud, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Hunedoara, Iași, Neamț, Suceava, Timiș, Vaslui și Municipiul București. Dintre cele 18 decese, 2 au fost înregistrate la categoria de vârstă 30-39 de ani, 2 la categoria 40-49 ani, 5 la categoria de vârstă 60-69 ani, 8 la categoria de vârstă 70-79 ani și 2 la categoria de vârstă peste 80 ani. 16 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 2 pacienți decedați nu prezentau comorbidități, iar pentru 1 pacient decedat nu au fost raportate comorbidități până în prezent. Nu au fost raportate decese anterioare intervalului de referință.
În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 1.763. Dintre acestea, 238 sunt internate la ATI. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 9.041.399 de teste RT-PCR și 2.316.895 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 15.339 de teste RT-PCR (5.179 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 10.160 la cerere) și 24.661 de teste rapide antigenice. Pe teritoriul României, 5.456 persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 1.783 persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 56.972 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 63 de persoane.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰