13 noiembrie sau „LĂSATUL SECULUI”. Ce trebuie să faci în această zi!
Postul Crăciunului se încheie pe 24 decembrie şi ne aminteşte de postul patriarhilor şi drepţilor din Vechiul Testament şi de postul lui Moise de pe Muntele Sinai.
Postul Crăciunului se încheie pe 24 decembrie şi ne aminteşte de postul patriarhilor şi drepţilor din Vechiul Testament şi de postul lui Moise de pe Muntele Sinai.
După cum aceştia au postit în vederea venirii lui Mesia, tot astfel se cuvine să întâmpinăm şi noi naşterea lui Hristos, informează crestinortodox.ro.
De Lăsatul secului gospodinele spală toate vasele în care au pregătit bucăţele pentru masă sărbătorească, apoi le aşază pe masă cu gură în jos în noaptea ce deschide Postul creştin. Există credinţă că în acest fel, spiritele rele nu se vor ascunde acolo şi nu-i va ispiti pe creştinii din acea casă să renunţe la post.
În ziua sărbătorii, o altă tradiţie se referă la o interdicţie referitoare la treburile casnice ale femeilor: nu se spală, nu se ţese, nu se face curăţenie, pentru că bolile şi pagubă să nu între în acea gospodărie.
Masă sabatoreasca este aşezată la răsărit, lângă icoană, iar faţă de masă este albă şi în mijlocul ei se aşază o pâine şi sare. Mesenii gustă întâi o bucată de pâine înmuiată în sare, obicei tradiţionale care aminteşte de ospitalitatea populară.
De Lăsată Secului se fac plăcinte cu brânză, se bea vin şi se mănâncă friptură. Superstiţiile spun că dacă pieptul găinii aduse la masă este gras, iarnă va fi grea, viscolită şi geroasă. Dimpotrivă, dacă pieptul este slab se prevesteşte o iarnă blanda şi o vara rodnică.
Se spune că nu e bine să arunci resturile de la masă de Lăsată Secului decât spre Răsărit, altfel păsările vor ciuguli toată recolta de boabe. Pentru a fi feriţi de pagube, gospodinele trebuie să aşeze oalele cu gură-n jos.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰