29 august 2024, ultima mare sărbătoare din anul bisericesc. Cine a fost Sfântul Ioan Botezătorul şi ce semnificaţie are Tăierea capului său
Ziua de joi, 29 august 2024, aduce ultima mare sărbătoare din anul bisericec, fiind prăznuită Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul.
Spunem că ziua de joi aduce ultima mare sărbătoare din anul bisericesc pentru că, după cum se ştie, anul bisericesc se termină la sfârşitul lunii august, iar noul an bisericesc începe la 1 septembrie, din acest motiv ziua de 1 septembrie fiind marcată şi ea drept sărbătoare cu cruce roşie în calendarul ortodox.
Pe 29 august este prăznuită Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Conform crestinortodox.ro, Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este considerată a fi o sărbătoare exhatologică, pentru că prin această sărbătoare ni se revelează că toţi cei care nu au fost străini de pocăinţa vestită de Sfântul Ioan Botezătorul vor ajunge în rai.
Cine a fost Sfântul Ioan Botezătorul
Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era descendentă a seminţiei lui Aaron. Naşterea prorocului Ioan s-a petrecut cu şase luni înaintea naşterii lui Iisus. Naşterea sa a fost vestită de către îngerul Gavriil lui Zaharia, în timp ce acesta slujea la templu. Pentru că nu va da crezare celor vestite de îngerul Gavriil, Zaharia va rămâne mut până la punerea numelui fiului său.
Conform sursei amintite, există o lungă perioadă din viaţa Sfântului Ioan Botezătorul despre care nu avem informaţii. Cunoaştem că s-a retras în pustiu, unde a dus o viaţă de aspre nevoinţe, până în momentul în care a primit porunca să înceapă să predice. Rolul lui Ioan nu a fost doar acela de a pregăti poporul pentru venirea lui Hristos, ci şi acela de a-L descoperi lumii ca Mesia şi Fiul lui Dumnezeu.
Cum s-a ajuns la Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul
Întemniţat în castelul lui Irod de la Maherus, pentru că îl mustrase pe Irod pentru traiul său nelegiuit cu Irodiada, care era soţia fratelui său, Sfântul Ioan Botezătorul a trecut la cele veşnice prin tăierea capului.
Irod a dat ordinul să i se taie capul Sfântului Ioan Botezătorul după ce Salomeea, fiica Irodiadei, a dansat pentru Irod la un ospăţ. Dansul Salomeei a fost pe placul lui Irod şi al invitaţilor, astfel că aceasta, încurajată de mama ei, a cerut lui Irod, drept răsplată, capul Sfântului Ioan Botezătorul, Irodiada având ură de moarte faţă de Sfântul Ioan Botezătorul.
De ce se ţine post de Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul
Deşi Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul pică, în acest an, într-o zi de joi, se recomandă creştinilor să ţină post din două motive. Pe de o parte, se recomandă să ţinem post pentru a nu ne asemăna cu Irod. Se consideră că din cauza ospăţului său fără măsură s-a ajuns la Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul.
Pe de altă parte, se recomandă să ţinem post de prăznuirea Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul tocmai pentru a ne asemăna cu viaţa înfrânată a Sfântului Ioan Botezătorul.
Tradiţii şi obiceiuri de Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul
După cum vă aşteptaţi, inclusiv această sărbătoare cu cruce roşie aduce tradiţii şi obiceiuri. Se recomndă ca, de Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, să nu se facă treabă, să nu se spele şi să nu se meargă la muncile câmpului.
De asemenea, de Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul se obişnuieşte să se meargă cu mere, pere, castraveţi şi struguri la biserică, pentru ca acestea să fie sfinţite. Nu în ultimul rând, este interzis să bem vin roşu de această sărbătoare, pentru că se spune că vinul roşu reprezintă sângele Sfântului Ioan Botezătorul.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰