Antena Meniu Search
x

Curs valutar

30 ianuarie, sărbătoare cu cruce roşie. Cine au fost Sfinţii Trei Ierarhi

După ce i-au prăznuit pe Sfântul Vasile şi pe Sfântul Ioan, în prima jumătate a lunii ianuarie, românii se pregătesc de o nouă sărbătoare religioasă cu cruce roşie, pe 30 ianuarie 2024 fiind prăznuiţi Sfinţii Trei Ierarhi.

de Redactia Observator

la 29.01.2024 , 14:45

Sfinţii Trei Ierarhi sunt prăznuiţi pe 30 ianuarie 2024 Sfinţii Trei Ierarhi sunt prăznuiţi pe 30 ianuarie 2024
  • Sfinţii Trei Ierarhi sunt prăznuiţi pe 30 ianuarie 2024.

Sfârşitul lunii ianuarie aduce o nouă sărbătoare cu cruce roşie pentru credincioşi, 30 ianuarie reprezentând o sărbătoare trecută cu cruce roşie în calendarul creştin-ortodox.

Concret, pe 30 ianuarie 2024 sunt prăznuiţi Sfinţii Trei Ierarhi, respectiv Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie Teologul şi Sfântul Ioan Gură de Aur.

Pe 30 ianuarie e sărbătoare cu cruce roşie. Ce înseamnă acest lucru

Articolul continuă după reclamă

Multă lume se întreabă, în mod constant, ce înseamnă ideea de sărbătoare trecută cu cruce roşie în calendarul creştin-ortodox. Ei bine, sărbătorile trecute cu cruce roşie în calendarul creştin-ortodox sunt sărbătorile considerate a fi cele mai importante.

Pe acelaşi subiect

Aceste sărbători vin la pachet cu numeroase recomandări de care credincioşii ar trebui să ţină cont, dar şi cu momente speciale sau cu momente în care se ţin slujbe speciale în biserici.

Cine au fost Sf. Trei Ierarhi

Sfinţii Trei Ierarhi au fost Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie Teologul şi Sfântul Ioan Gură de Aur. Conform crestinortodox.ro, în secolul XI, în Constantinopol, s-a iscat o mare dispută în legătură cu care este mai mare dintre cei trei sfinţi.

Se spune că, după ce i-au apărut pe rând episcopului Evhaitelor, Sfantului Ioan Mauropous, într-un final cei trei sfinţi i-au apărut acestuia împreună, iar de atunci cei trei sfinţi sunt prăznuiţi împreună, cuvintele lor arătându-ne modul în care sfinţii conlucrează cu Dumnezeu şi între ei, aşa cum şi noi trebuie să ne unim în cuvânt şi în lucrare.

Tradiţii de Sf. Trei Ierarhi

Cum era de aşteptat, există numeroase tradiţii şi obiceiuri legate de prăznuirea Sfinţilor Trei Ierarhi. Se spune, printre altele, că celor care lucrează în această zi nu le va merge bine.

De asemenea, se spune că ziua Sfinţilor Trei Ierarhi reprezintă o sărbătoare dedicată reconcilierii. Asta înseamnă că ar fi momentul potrivit ca rudele să se împace după lungi dispute.

Conform ziarulunirea.ro, "în aceasta zi nu se fac treburi casnice, nu se spală rufe şi nu se mătură în gospodărie pentru a evita pericolul de înec, de întâmplări violente şi de infirmitate".

Nu în ultimul rând, de ziua Sfinţilor Trei Ierarhi nu se înstrăinează lucruri din casă, se oferă ofrande pentru morţii neîmpărtăşiţi, iar mamele se roagă pentru norocul fetelor de măritat.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » 30 ianuarie, sărbătoare cu cruce roşie. Cine au fost Sfinţii Trei Ierarhi