Antena Meniu Search
x

Video 440 de ani de la tipărirea Paliei de la Orăştie. Momentul aniversar, sărbătorit cu multe surprize pentru localnici

Au trecut 440 de ani de la tipărirea Paliei de la Orăştie, prima traducere românească a celor două cărţi de început ale Vechiului Testament. Oameni de-ai locului, dar şi din alte colţuri ale ţării, au luat parte la momentul aniversar, în cadrul căruia a fost prezentată o tiparniţă asemănătoare celor de acum patru veacuri. Seara s-a încheiat în paşi de dans, pe acorduri medievale. 

de Redactia Observator

la 15.11.2022, 08:01

Vezi și

La împlinirea celor 440 de ani de la tipărirea Paliei de la Orăştie, un monument al limbii române, autorităţile locale le-au pregătit mai multe surprize vizitatorilor.

Ioana Şerdean - organizator: Am reuşit să achiziţionăm o replică a tiparniţei de tip Gutenberg şi am achiziţionat, de asemenea, o matriţă pe care o folosim, iar în această seară vom demnostra cum funcţionează această tiparniţă.

Cei prezenţi la eveniment au putut urmări şi cum se realizează tipărirea cu ajutorul matriţei. 

Ovidiu Laurențiu Bălan - primar municipiul Orăștie: Este o parte din ceea ce ne dorim să ajungă în Cetatea Orăştiei. De fapt sunt mici bucăţi din ceea ce vom expune la final şi care vor întregi Cetatea Orăştiei. Această tiparniţă va ocupa un loc într-un turn din cetatea Orăştiei.

Participant: Această manifestare ne-a amintit de perioada medievală, atât de bogată în semnificaţii şi evenimente pentru municipiul Orăştie. 

Şi pentru ca atmosfera să fie cât mai autentică, seara s-a încheiat în acorduri medievale, cu dansuri şi costume din secolele trecute. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » 440 de ani de la tipărirea Paliei de la Orăştie. Momentul aniversar, sărbătorit cu multe surprize pentru localnici