490 de copii din România au fost victimele traficului de persoane. Care sunt măsurile anunţate de autorităţi pentru combaterea fenomenului
România are aproape o jumătate de milion de copii-victime ale abuzurilor sexuale. Este o ţară care exportă de ani întregi spre Europa sclavi sexuali de nici 12 sau 13 ani.
România are aproape o jumătate de milion de copii-victime ale abuzurilor sexuale. Este o ţară care exportă de ani întregi spre Europa sclavi sexuali de nici 12 sau 13 ani.
Unii dintre ei sunt exploataţi de propriile familii, alţii sunt vânduţi proxeneţilor chiar din centrele de protecţie ale statului.
"La vârsta de 13 ani şi jumătate am fost vândută de mama mea. A început să-mi aducă bărbaţi", povesteşte o tânără.
Două milioane de copii sunt exploataţi sexual în lume. Bătuţi, torturaţi și chiar ucişi de traficanți. Autorităţile de la noi se gândesc abia acum să asigure un spaţiu protector pentru tinerii care sunt victime ale abuzurilor.
Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a declarat, luni, că Ministerul Muncii, DIICOT, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, Agenţia pentru Plăţi şi Inspecţie Socială şi Agenţia de Combatere a Traficului de Persoane au realizat controale în 129 de orfelinate la nivel naţional şi că a existat un număr "semnificativ" de suspiciuni de trafic de persoane.
"Au fost efectuate o serie de controale în toată ţara. Discutăm de 132 de activităţi de control care au fost pe partea administrativă în 129 de centre în care se ofereau servicii atât în zona publică, cât şi în cea privată. Şi, ceea ce vă pot spune este că avem o serie întreagă de cazuri care sunt instrumentate în instanţă, o serie întreagă de cazuri care se investighează şi o serie întreagă de alte proceduri care au dus la îmbunătăţirea serviciilor”, a mai spus Pîslaru.
Studiile UNICEF arată că prin "industria sexului" sunt exploatați, în fiecare an, două milioane de copii. Victimele sunt bătute, torturate și chiar ucise de traficanți.
În România, în lipsa unor centre cu personal specializat, copiii abuzaţi s-au întors în orfelinate sau în familiile în care au fost vulnerabili.
Autorităţile se gândesc acum la un spaţiu protector, numit "prima cameră", pentru tinerii-victime. Şi la un proiect finanţat cu bani europeni prin care statul să plătească doi ani chiria pentru cei care părăsesc la vârsta majoratului centrele de plasament.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰