Antena Meniu Search
x

5 mituri despre meseria de asistent medical, pe care este timpul să nu le mai credem

Asistenții medicali au una dintre cele mai vechi și mai cunoscute meserii din lume, însă cu toate acestea încă mai există mituri legate de această profesie și de cei care le practică.

Asistenții medicali au una dintre cele mai vechi și mai cunoscute meserii din lume, însă cu toate acestea încă mai există mituri legate de această profesie și de cei care le practică. De la cele legate de îndatoririle unui asistent medical, la salarii sau numărul de joburi disponibile, aceste mituri afectează atât percepția pacienților, cât și pe cea a studenților care se pregătesc pentru acestă profesie.

Mitul 1. Asistenții medicali sunt prost plătiți

Salariile din sistemul public de sănătate au crescut la începutul lunii martie, însă este adevărat că există în continuare cazuri în care unele categorii de angajați în acest domeniu și-au văzut veniturile diminuate, din cauza eliminării sporurilor de salariu. Însă, la fel ca în orice altă profesie, salariul depinde foarte mult și de locul în care lucrezi. De exemplu, asistenții medicali care lucrează în clinici private respectate și renumite sunt recompensați pe măsură pentru munca lor. Dacă te uiți peste aceste posturi de asistent medical generalist scoase la concurs, te vei convinge că există numeroase opțiuni pentru cei care nu mai vor să lucreze în sistemul de sănătate de stat sau care nu sunt mulțumiți de locul actual de muncă.

Conform MEDIjobs, asistenţii medicali cu experienţă au salarii care pot ajunge la 4000-4500 de lei net, plus bonuri de masă, în cazul acelora care lucrează la secţiile de ATI sau Bloc Operator.

Mitul 2. Asistenții medicali doar execută indicațiile medicilor

Foarte multe dintre miturile legate de această profesie provin dintr-o înțelegere greșită a responsabilităților unui asistent medical și a vastei pregătiri pe care o au aceștia. Medicul este cel care va concepe un plan de tratament și va stabili dozele de administrare ale acestuia, însă asistentul medical este cel care supraveghează pacientul, îi monitorizează progresele. În plus, în situațiile critice, atunci când se întâmplă ca medicul să nu fie în preajmă, asistentul este cel care are putere de decizie și poate interveni pentru binele pacientului său.

Mitul 3. Doar femeile aleg să fie asistenți medicali

De la apariția acestei meserii, există un procent mai mare de femei care au practicat-o, de unde și apariția acestui mit. Însă studiile recente arată că bărbații au început să se orienteze spre această profesie tot mai des, iar numărul lor este mai mare ca oricând. Astfel, potrivit unui raport, bărbații reprezintă aproximativ 10% din totalul de asistenți medicali. Comparând cu anii '70, când procentul era de doar 2,7%, precum și cu datele mai recente, putem observa că numărul bărbaților care aleg această profesie crește de la an la an.

Mitul 4. Școala Sanitară este foarte ușoară

Mulți tineri aleg să urmeze cursurile școlilor sanitare postliceale din convingerea că nu este dificil să te specializezi și să devii asistent medical. Adevărul este însă că această meserie necesită o pregătire intensivă, cursurile pot fi la fel de dificile și riguroase ca la orice universitate, se fac foarte multe ore de practică, iar testele nu sunt deloc ușoare.

De asemenea, pentru admiterea la o facultate de asistenți medicali, candidații trebuie să obțină înainte diploma de bacalaureat, apoi să dea un examen format din două probe: biologie și chimie sau fizică. Facultatea durează 4 ani, sau 3 ani, în cazul celor care vor să devină asistenți de balneofiziokinetoterapie.

Mitul 5. Asistenții medicali își doresc să devină doctori

Asistenții medicali sunt, de obicei, pasionați de meseria lor și de partea umană a acesteia. Dacă medicii sunt cei care diagnostichează și stabilesc tratamente, interacțiunea cu pacienții, relaționarea cu ei, și asigurarea că nu le lipsește nimic sunt responsabilitatea asistentului. De aceea, un asistent medical bun va reuși întotdeauna să empatizeze cu pacienții săi și să aibă cu aceștia o legătură mai apropiată decât medicii. Există numeroase motive pentru care cineva poate alege profesia de asistent medical, însă ceea ce face diferența cu adevărat între asistenți este capacitatea lor de a-și liniști pacienții, de a-i înțelege și a-i îngriji cu pasiune și dragoste.

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: Andy Dean Photography

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteți de acord ca evazioniștii sub 1 milion de euro să scape de închisoare dacă dau banii înapoi?

Observator » Stiri sociale » 5 mituri despre meseria de asistent medical, pe care este timpul să nu le mai credem