“Academia Infractorilor Români” antrena orfani
Foloseau arme de jucărie, dar furau bijuterii de milioane de euro. Academia Infractorilor Români, gruparea care a speriat Vestul şi a dat peste 26 de spargeri în magazinele de bijuterii de lux din toată Europa şi-a închis porţile
Foloseau arme de jucărie, dar furau bijuterii de milioane de euro. Academia Infractorilor Români, gruparea care a speriat Vestul şi a dat peste 26 de spargeri în magazinele de bijuterii de lux din toată Europa şi-a închis porţile
14 oameni au fost reţinuţi, liderul fiind deja în puşcărie. Recruţii perfecţi erau tineri fără posibilităţi sau chiar orfani, din Neamţ. Toţi cursanţi depuneau un jurământ de credinţă. Iar la închisoare mergeau ca-n vacanţă, pentru că ştiau că detentia e mai uşoară decât pedeapsa primită pentru trădare, de la şefii academiei.
26 de jafuri au fost deja probate de procurori. Toate puse la cale de liderul grupării, Adrian Marin Botez, zis Ţâţă care nu s-a oprit nici măcar atunci când a ajuns după gratii, în România.
Fieful preferat al hoţilor era la Londra unde au spart zece magazine, în numai un an.
Acţionau într-un singur minut pentru că magazinele aveau sisteme de securitate, dar îşi luau măsuri ca să nu fie prinşi. Mai întâi alegeau ţintele. Ştiau foarte bine ce furau.
În august 2012 au dat lovitura într-un cartier de la periferia Londrei. Pe imagini se vede cum la uşa magazinului, un individ la costum aşteaptă ca două cliente să plece din încăpere. Aproape imediat intră spărgătorii, trei indivizi mascaţi care distrug cu un ciocanel, toate vitrinele. În spatele lor, un alt hoţ pune toate bijuteriile într-un rucsac.
Aceeaşi hoţi au dat o spargere de 100.000 de lire. Tot la Londra. Intrarea le-a fost asigurată de un bărbat îmbrăcat elegant. Imaginile surprinse la o altă spargere, arată că hoţii se deghizau şi în femei.
Până dădeau atacul preferau să stea în corturi, la periferia oraşului. Sau chiar dormeau sub cerul liber.
Pe traseu săpau gropi, unde aruncau bijuteriile. De acolo le ridica Huţuleanu Vasile, cel care se ocupa şi de trimiterea bijuteriilor, în România, ascunse în maşini, urcate pe platformă. O astfel de "grădinărie" a fost comisă în Milano, unde hoţii au dat două lovituri, la acelaşi magazin. La diferenţă de numai trei luni. Prima dată au luat bijuterii de 640.000 de euro. A două oară, de 800.000.
Imaginile surprinse la jaful de la Paris, din octombrie 2013 arată cum fugeau hoţii după ce dădeau spargerile.
Lider, contabil, ofiţer cu 50 ani de experienţă sau cu mai puţin. Sunt doar câteva dintre funcţiile avute în organizaţie. Trei femei se ocupau de închirierea caselor pentru taberele de antrenament. Ele aveau grijă ca recruţii să ajungă acolo, cu saci negri, traşi pe cap. Şi tot ele făceau diverse plăţi, necesare jafurilor.
Prima lună era de pregătire fizică, intensă, într-o tabără de antrenament. În timpul instrucţiei, recruţii erau puşi să culeagă, contra-timp, diverse obiecte de pe jos. Li se aplicau corecţii pentru a dobândi rezistenţă fizică Şi erau supuşi unui interogatoriu care îi pregătea psihic. La finalul acestei luni hoţilor li se stabileau rolurile în funcţie de aptitudinile fiecăruia:
În tabere recruţii erau amprentanţi şi erau învăţaţi ca, dacă sunt prinşi de poliţie să dea informaţii false şi, cel mai important să nu trădeze.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰