Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Accidentele cu animale domestice sau sălbatice. Ce trebuie să faci dacă ai lovit un câine sau o căprioară

Numărul accidentelor rutiere în care sunt implicate animale domestice sau sălbatice este în creştere, iar mulţi dintre şoferi nu ştiu concret ce au de făcut dacă lovesc, de exemplu, un câine sau o căprioară.

de Redactia Observator

la 24.10.2023 , 15:26

Numărul de accidente rutiere în care sunt implicate animale domestice sau sălbatice este în creştere Numărul de accidente rutiere în care sunt implicate animale domestice sau sălbatice este în creştere - Profimedia (imagine ilustrativă)
  • Numărul accidentelor rutiere în care sunt implicate animale domestice sau sălbatice este în creştere în România.

În România, numărul de accidente rutiere se menţine la un nivel ridicat, iar cifrele arată chiar că numărul de accidente rutiere în care sunt implicate animale domestice sau sălbatice este în creştere.

Acest lucru are la bază mai mulţi factori. Printre motive regăsim posibilitatea ca proprietarii de animale domestice să le scape din supraveghere sau inclusiv posibilitatea ca diferite animale sălbatice să pătrundă pe şoselele neîngrădite, cum ar fi căprioare, porci mistreţi sau chiar urşi.

Ce prevede legea despre accidentele cu animale domestice

Articolul continuă după reclamă

În general, în urma unui astfel de incident şoferul este obligat să anunţe Poliţia de producerea accidentului. Apoi, începe, practic, o cursă contracronometru pentru recuperarea pagubelor.

Pe acelaşi subiect

Cumva, când vorbim despre un animal domestic, procedura ar trebui să fie una simplă, pentru că se presupune că animalul domestic, câine sau pisică, are cip sau zgardă care să ajute la identificarea proprietarului.

Dacă proprietarul maşinii are asigurarea potrivită, el poate recupera pagubele direct de la asigurator, iar ulterior asiguratorul să se îndrepte către proprietarul animalului domestic pentru recuperarea banilor.

Ce trebuie să faci dacă ai lovit un câine

Specialiştii recomandă, în acest caz, să oprim maşina, să verificăm animalul, să verificăm eventuala existenţă a unui proprietar şi să manevrăm animalul cu grijă pentru că un câine rănit, speriat sau dezorientat poate deveni extrem de agresiv.

Un şofer care dă cu maşina peste un câine şi nu opreşte riscă să-şi complice foarte mult situaţia pentru că se poate ajunge chiar în situaţia în care şoferul respectiv să fie considerat vinovat de producerea accidentului.

Ce trebuie să faci dacă ai lovit o căprioară sau alt animal domestic

În astfel de cazuri, de cele mai multe ori şoferul este obligat să oprească maşina, să aprindă luminile de avarie şi să asigure locul accidentului, astfel încât ceilalţi participanţi la trafic să nu fie puşi în pericol.

Conform scoalarutiera.ro, "dacă autovehiculul nu poate fi deplasat în afara părţii carosabile, şoferul are obligaţia de a instala triunghiurile reflectorizante înainte şi după autovehicul, la cel puţin 30 de metri, pentru ca ceilalţi participanţi la trafic să observe din timp".

Despăgubiri pentru pagubele provocate de accidentele cu animale

În principiu, în cazul accidentelor în care au fost implicate animale este neapărat nevoie să fie anunţată unitatea de Poliţie pe raza căreia s-a produs accidentul, dar şi eventual autoritatea pentru protecţia animalelor.

Sursa amintită precizează că despăgubirile pentru pagubele provocate de accidentele cu animale ar urma să fie acordate doar în baza autorizaţiei eliberate de Poliţia Rutieră.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Accidentele cu animale domestice sau sălbatice. Ce trebuie să faci dacă ai lovit un câine sau o căprioară