Antena Meniu Search
x

Acoperământul Maicii Domnului, sărbătoare mare în calendarul ortodox. Ce nu ai voie să faci azi, de Pocroave, ca să ai noroc şi să fii ferit de rele

În ziua de 1 octombrie 2018, credincioşii prăznuiesc Acoperământul Maicii Domnului, o mare sărbătoare trecută cu cruce roşie în calendarul ortodox. 

În ziua de 1 octombrie 2018, credincioşii prăznuiesc Acoperământul Maicii Domnului, o mare sărbătoare trecută cu cruce roşie în calendarul ortodox. 

Acoperământul Maicii Domnului este sărbătoarea rânduită de Biserică în amintirea apariţiei Maicii Domnului în biserica din Vlaherne.

Pe 1 octombrie 911, se făcea priveghere în biserica Vlaherne, pentru salvarea cetăţii care era asediată. La ora patru dimineaţa, Maica Domnului s-a arătat înaintea poporului, stând în văzduh şi rugându-se cu lacrimi.

Sfântul Acoperământ era ţinut în mâini deasupra capetelor credincioşilor. În jurul ei se aflau apostolii, sfinţii şi mucenicii. Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos a zis către ucenicul sau iubit, Epifanie: "O vezi, frate, pe Împărăteasa şi Doamna tuturor cum se roagă pentru întreaga lume?" Iar Epifanie a zis: "O văd, Părinte, şi mă minunez!".

Astăzi, trebuie să ne amintim că prin nevoinţă şi rugăciune, putem primi şi noi, în greutăţile vieţii noastre, neîncetatul ajutor al Maicii Domnului.

Ce să nu faci la Acoperământul Maicii Domnului, de Pocroave

Sarbatoarea are o mare insemnatate, caci se refera la bunatatea si la puterea Sfintei Fecioare.

Se spune ca, pe vremea imparatului Leon cel Intelept, la Constantinopol, dupa o noapte intreaga de priveghere, inspre zorii zilei de duminica, multimea de credinciosi care se rugau in biserica Vlaherna, a Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, a avut parte de o minune.

Potrivit traditiei populare, Acoperamantul Maicii Domnului reprezinta pregatirea ogoarelor pentru sezonul rece si acoperirea pamantului cu bruma.

Sarbatoarea Acoperamantulul Maicii Domnului mai este cunoscuta in popor si sub denumirea de Pocroave. Sarbatoarea Pocroavelor se respecta si astazi, in multe zone fiind si hramul satului. Femeile posteau pentru sanatatea copiilor, iar fetele se rugau sa le aduca cat mai repede cununa de mireasa.

De Procoave credinciosii tin post, fiindca astfel sunt feriti de boli, de inec sau de suparari. Gospodinele isi servesc rudele si oaspetii cu placinte de post, umplute cu mere.

De asemenea, in unele sate, de Procoave, vitele sunt stropite cu apa sfintita, pentru a fi ferite de boli in sezonul rece.

Acatistul Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului

Doxologia.ro redă "Acatistul Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului":

"Troparul, glasul al 4-lea – Astăzi poporul cel binecredincios, luminat prăznuind, umbriţi fiind prin venirea ta, Maica lui Dumnezeu, şi căutând către prea cinstită icoana ta cu umilinţă grăim: Acoperă-ne pe noi cu cinstitul tău Acoperământ, şi ne scapă de tot răul, rugând pe Fiul tău, Hristos Dumnezeul nostru, să mântuiască sufletele noastre. –Condac 1 – Împărătesei celei alese mai înainte de veci, împărătesei celei mai înalte decât toată făptura cerului şi a pământului, care a venit oarecând la rugăciune în biserica cea din Vlaherne şi se ruga pentru cei din întuneric, acesteia şi noi, cu credinţă şi cu umilinţă, îi serbăm Acoperământul ei cel luminos. Iar tu, ca ceea ce ai putere nebiruită, izbăveşte-ne pe noi din toate nevoile, ca să strigăm ţie: Bucură-te, bucuria noastră; acoperă-ne pe noi de tot răul cu cinstitul tău Acoperământ!".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi simţit discriminaţi la interviul de angajare din cauza vârstei?

Observator » Stiri sociale » Acoperământul Maicii Domnului, sărbătoare mare în calendarul ortodox. Ce nu ai voie să faci azi, de Pocroave, ca să ai noroc şi să fii ferit de rele