Aerul condiționat poate să ducă la producerea de infecții cu noul coronavirus
Lipsa aerisirii în spaţiile închise şi aglomerate şi aerul condiţionat recirculat sunt acum un pericol mai mare decât de obicei. În astfel de locuri, virusul poate circula prin tubulatura climatizării şi poate rămâne în aer suficient de mult timp încât să se transmită între oameni.
- 70% din infecțiile cu noul coronavirus s-ar fi produs în spații închise.
- Masca de protecție ar putea să devină obligatorie în România.
De altfel, experţii europeni susţin că şapte din zece oameni s-ar fi infectat tocmai în încăperi fără ventilaţie corectă.
Aerul condiţionat poate contribui la răspândirea noului coronavirus. E un mit sau e realitate?
Ultimele studii arată că există un grad de risc, în funcţie de tipul climatizării. În spaţiile închise şi, mai ales, aglomerate, climatizarea ar trebui setată în aşa fel încât aerul din interior să fie scos din clădire, nu recirculat.
Pericolul, potrivit specialiştilor, este în spaţiile în care aerul este recirculat. Dacă pe acest scaun ar sta o persoană infectată, fără mască, ar strănuta ori ar tuşi, particulele eliminate ar putea fi absorbite prin gura de ventilaţie. Pe acel scaun, la o distanţă considerabilă, dacă s-ar afla un om sănătos, tot fără mască, ar putea fi infectat de particulele eliminate prin această gură de ventilaţie.
Directorul Institutului de Sănătate Globală din Geneva susţine că aproape 70 la sută din infectări au avut loc în interior, în încăperi neaerisite. În lipsa ventilaţiei, fie aer condiţionat, fie aerisire măcar o dată la fiecare sfert de oră, aici apar focare.
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență: Centrul de control al bolilor din Statele Unite spune că nu numai prin picături şi strănut se răspândeşte, ci şi prin aer. Ceea ce înseamnă că poate să rămână în aer, după ce a trecut o persoană infectată, o durată de timp. Înseamnă că masca a devenit singura soluţie.
Din cauza numărului mare de infectări, masca ar putea deveni obligatorie, în România.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰