Afaceri româneşti, profit bulgăresc
După maşinile înmatriculate în Ruse şi turiştii care îşi petrec concediul în ţara vecină, a venit şi rândul întreprinzătorilor români să se mute la sud de Dunăre. Nu definitiv, ci doar în acte, ca să beneficieze de impozitele mai mici decât în România.
Specialiştii avertizeză că cei care abuzeză de acestă practică se joacă cu focul fiscului. Cristina are o firmă pentru comercializarea textilelor înregistrată în România şi vrea să treacă activitatea acesteia pe o societate înmatriculată în ţara vecină.
Speră astfel să economisească bani, aşa cum au făcut partenerii de afaceri şi concurenţii.Mai precis, pentru un salariu de o mie de lei pe care angajatul îl primeşte în mână, patronul din România plăteşte la stat 830 de lei în timp ce patronul din Bulgaria doar echivalentul a 470 de lei.
Deci costurile salariale sunt la jumătatea celor româneşti. Lucru pe care l-au sesizat şi hotelierii de pe litoral.
Iar Bulgaria are exact ce vor antreprenorii români: taxe mai mici. Impozitul pe profit este de 10 la sută în timp ce la noi este 16%. TVA-ul este mai mic iar costul de înfinţare a unei firme este de numai doi euro.
În ciuda acestor avantaje, nu oricine poate câştiga de pe urma regimului fiscal de la sud de Dunăre. Specialiştii avertizează că pot fi şi o serie de riscuri.
Şi totuşi, zeci de antreprenori îşi deschid firme în Bulgaria în fiecare lună. Cele mai multe sunt înregistrate în domeniul serviciilor şi comerţului.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰