Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ajunşi în pragul disperării, agricultorii au ajuns să îşi întoarcă culturile

Seceta fără precedent a distrus culturile de grâu semănate de agricultori toamna trecută. În Moldova, în loc de terenuri galbene şi grâu înalt, vedem pământ arid şi spice veştejite. Agricultorii au trecut deja la planul de avarie: îşi întorc culturile, doar, doar îşi salvează măcar investiţia. Însă, dacă nu va ploua şi a doua cultură este ca şi compromisă.

de Redactia Observator

la 28.05.2020 , 01:26

  • Agricultorii întorc culturile, în încercarea de a salva investiția
  • Seceta a făcut ravagii în ultimele săptămâni

Comuna Gorban, judeţul Iaşi. Acolo, agricultorii muncesc pe câmp de zor. Dar nu pentru a culege roadele muncii lor, ci pentru a întoarce culturile într-o ultimă încercare disperată de a mai recupera măcar o parte din investiţii.

Până în urmă cu trei zile, peste tot, am fi văzut foarte mult grâu. Însă, din cauza lipsei ploilor, acesta a fost compromis. Aşa că, agricultorii au decis să îl înlocuiască cu floarea soarelui. Acum, singurul lucru care mai aminteşte de faptul că aici aveam grâu sunt câteva spice uscate.

Costel Diaconu, agricultor - Asta era cultura înainte, a fost întoarsă. Nici măcar 500 de kg de grâu nu avea.

Vezi și

Cornel Diaconu a întors deja 100 de hectare de grâu din 350. Doar că, dacă nu va ploua, şi a doua cultură este compromisă.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Costel Diaconu, agricultor - Ca şi grâu nu mai poate fi vorba de o producţie, nici măcar de 1.000 de kilograme la un hectar. Aici porumb nu putem pune că-s foarte mulţi porci mistreţi, şi atunci floare. E cam târziu, dar între nimic şi poate 100 de kg de floare iese ceva.

Paguba se ridică la circa 3.000 de lei pe hectar. Iar dacă nu prinde nici floarea soarelui, pe lista pierderilor se mai adaugă 1500 de lei.

Comuna Costuleni, judeţul Iaşi. Altă comună, aceeași situație. În acest moment al anului, grâuul ar fi trebuit să măsoare o înălţime de peste jumătate de metru. În realitate, însă, este mult prea mic pentru a putea fi recoltat.

Petru Cadăr, inginer agricultor - De 30 de ani de când fac eu agricultură aşa nu a mai fost niciodată.

Din cele 200 de hectare de grâu cultivate, o singură bucată de 37 de hectare poate fi recoltată. Iar Petru nu ia în cacul nici măcar întoarcerea culturii.

Petru Cadăr, inginer agricultor - Daca o intorc ce sa pun? Floare o fost anul trecut. Porumb, ii trebuie apa. De unde?

Un proiect de lege care prevede despăgubiri pentru agricultorii afectaţi de secetă a trecut de Parlament. Banii se acordă doar pentru daune ce depăşesc 30% din producţie, iar suma primită nu va depăşi 70% din cheltuielile efectuate pentru cultură. Iar agricultorii care au făcut credite îşi pot amâna ratele cu 18 luni.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Ajunşi în pragul disperării, agricultorii au ajuns să îşi întoarcă culturile