Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Un CAP din Curtici, transformat intr-un succes capitalist

Sub conducerea inteleapta a sefului de cooperativa, taranii recolteaza peste 20.000 de tone de grau, zilnic, mecanizatorii castiga mii de euro pe luna, iar vacile de lapte sunt mandria oamenilor muncii.

de Redactia Observator

la 24.05.2013 , 20:54

Nu este un text de propaganda, este povestea unui CAP care a devenit profitabil dupa Revolutie.

Lanurile de grau cu greu se mai pot zari pe campurile patriei. In Baraganul Romaniei, zona care ar fi trebuit sa hraneasca jumatate de continent din productia sa de grau, agricultura se face rudimentar. Fara utilaje, taranii lucreaza cum pot.

Taranii nu au pretentii mari de la pamantul lor. Lucreaza cum pot si mananca ce au. Nu conteaza ca averea lor ar putea sa le ofere o productie de 3 - 4 ori mai mare. Cum era pe vremuri.

Vezi și

Sunt insa si exemple care dovedesc ca in Romania mai exista o sansa. Se intampla la Curtici, in Arad, acolo unde un CAP socialist s-a transformat intr-un business capitalist. Responsabil pentru recolta reusita este inginerul Dimitrie Musca. L-a prins Revolutia in fruntea CAP-ului:

„Au venit repede in momentul '90 langa mine si au spus ca e pacat sa distrugem averea care s-a constituit chiar si pe parcursul anilor de CAP, pentru ca e tot din sudoarea noastra”.

Si au ramas uniti in toti acesti ani. De la 2.000 de hectare de teren, inginerul a reusit sa extinda suprafata lucrata la peste 7.500 sute de hectare. Ca doar plateste asociatilor cate 1.500 de tone la hectar, o redeventa record.

Profitul l-a reinvestit. A cumparat utilaje, a modernizat fabricile si a angajat cei mai buni oameni. Investitia a depasit 10 milioane de euro. Dar, la Curtici, un tractorist castiga si 2.500 de euro pe luna, in sezon.

La Curtici, totul e integrat. Din camp pleaca furajele pentru animale si faina pentru paine. Din ferme, laptele colectat de la cele 700 de vaci spre prelucrare, in fabrici. Acolo, mii de litri de lapte se transforma zilnic in branza, iaurt sau cascaval. La fel se intampla si in fabrica de semipreparate. Si exista si magazinele proprii.

Inginerul Musca crede ca Romania are toate sansele sa redevina Granarul Europei. Cu o conditie: ca romanii sa se intoarca pe ogoare, sa strige din nou "NOI VREM PAMANT" si sa faca agricultura ca la carte. Inainte ca Soarele sa apuna peste pamantul roditor al tarii.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Un CAP din Curtici, transformat intr-un succes capitalist