Antena Meniu Search
x

Alertă maximă! Mercur găsit în fața unui bloc din Drobeta Turnu Severin

Este alertă în Drobeta Turnu Severin, după ce o femeie a găsit mercur împrăştiat în faţa unei scări de bloc. Martorii spun că un copil chiar s-ar fi jucat cu substanţa toxică.

Vezi și

Este alertă în Drobeta Turnu Severin, după ce o femeie a găsit mercur împrăştiat în faţa unei scări de bloc. Martorii spun că un copil chiar s-ar fi jucat cu substanţa toxică. Mai grav este că, până la această oră, acesta nu a fost identificat. Medicii avertizează: acumulat în organism, mercurul poate produce intoxicaţii grave şi chiar deces.

300 de grame de mercur au fost găsite pe trotuar şi pe scările de la intrarea într-un bloc. 

Martorii au dat alarma la 112, după ce au văzut cum un copil atinge substanţa periculoasă. 

Copilul nu a fost încă identificat. Ar fi fugit după ce oamenii l-au avertizat că substanţa e toxică. Odată ajuns în organism, prin inhalare sau prin răni deschise, mercurul afectează în primul rând creierul. Primele simptome sunt tulburările de vedere, durerile de cap şi greaţa. În cazul copiilor, efectele pot fi fatale.

Doctor Radu Ţincu, medic primar ATI, secţia toxicologie: "Dacă un copil se expune în perioada de dezvoltare, creierul nu se va mai forma normal. Toxicitatea este foarte mare. Există şi cazuri în care poate produce decesul.

Perimetrul toxic a fost izolat. Echipe de poliţişti de la Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au prelevat probe pe care le-au trimis la laborator. Potrivit martorilor, nu ar fi primul caz de acest gen. 

Comisar Şef Nicolae lohon, purtător de cuvânt al IPJ Mehedinţi: "S-a întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de deţinere fără drept de substanţe toxice, iar în continuare se vor face verificări pentru a stabili cu exactitate provenienţa acesteia."

Una dintre surse ar putea fi traficanţii de mercur. În urmă cu câţiva ani, România devenise o piaţă neagră a acestei substanţe, folosite în special la prepararea medicamentelor, a îngrăşămintelor chimice, în producerea sodei caustice sau chiar în industria de bijuterii. 

In 2011, emisiunea "În premieră" a fost premiată la Londra pentru reportajul "Oraşul Otrăvit". Un material care prezenta problema pământului îmbibat cu tone de mercur din inima oraşului Turda.

Situaţia este aceeaşi şi acum, deşi autorităţile au promis că vor decontamina zona. Populaţia respiră vapori de mercur şi praf cancerigen în fiecare zi. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Alertă maximă! Mercur găsit în fața unui bloc din Drobeta Turnu Severin